Känner en toppviolinist igen sitt eget instrument?

Nedanstående video från youtube visar den världskända violinisten och pedagogen Ida Haendel vid ett informellt möte med Igor Gruppmann och Vesna Gruppmann. Man har nyligen på Maestronet diskuterat en undersökning där man har låtit en grupp på tio toppviolinister blint spela på en grupp nya och gamla instrument. Den här undersökningen tyder på att åtminstone vissa toppviolinister inte vid ett blindtest känner/hör någon skillnad mellan ett gott modernt instrument och gamla klassiker.

I videon demonstrerar Ida Haendel teknik för åhörarna och allt stämmer inte. Hon ber då att få demonstrera på sitt eget instrument (en äkta stradivarius) varvid åhörarna konstaterade att hon spelar på sitt eget instrument. Problemet var att instrumentet hade ett främmande axelstöd …

Borde man alltså dra slutsatsen att en toppviolinist inte ens nödvändigtvis känner igen sin egen stradivarius 😉 .

Jag har förstått att Ida Heandel är en ytterst intressant violinist och musikpedagog och min kommentar är på inget sätt avsedd att förringa henne … inslaget är helt enkelt extremt intressant!

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: