Och edra gamla män skola hava drömmar …

Vid vår vanliga fredagsspelning (folkmusik/världsmusik) brukar vi ta en paus vid 20.30 – 21-tiden då vi dricker te och äter glass. Världsläget i Ukraina, Syrien, Irak och naturligtvis situationen i Israel gjorde att vi halkade in på djupa frågor kopplade till flera av de stora världsreligionerna.

Notera att jag som bahai inte tillhör något kristet samfund. Någon nämnde ändens tid och det här triggade en intressant frågeställning som jag gärna skulle kunna ha lite hjälp av läsarna för att bena ut. Frågan är egentligen medicinsk och inte religiös.

Jag kom att tänka på följande ställe i Apostlagärningarna där det sägs:

Apostlagärningarna det andra kapitlet:
    ... 
    'Och det skall ske i de yttersta dagarna, säger Gud,
    att jag skall utgjuta av min Ande över allt kött,
    och edra söner och edra döttrar skola profetera,
    och edra ynglingar skola se syner,
    och edra gamla män skola hava drömmar;
 18.  ja, över mina tjänare och mina tjänarinnor
    skall jag i de dagarna utgjuta av min Ande,
    och de skola profetera ...

Den lilla detalj jag fastnade för är:

… och edra gamla män skola hava drömmar

Min fråga till eventuella intresserade läsare är följande:

Drömmer du och kommer du ihåg det du drömmer?

Jag är mycket tacksam över svar och den information jag är intresserad av är:

Kön, ålder, drömmer/drömmer inte, kommer ihåg/kommer inte ihåg.

Ingen personlig information behövs och endast statistisk information visas om jag får ihop tillräckligt med material för en kommande artikel som eventuellt presenterar ett enkelt vidare experiment för att utreda frågan. Jag säger i det här skedet inte mera för att inte påverka svaren.

Många är intresserade av drömmar och meditativa tillstånd som ligger någonstans mellan vakenhet och sömn. Den här videon har i sig inget att göra med min fråga ovan men den är ett exempel på hur man med enkla hjälpmedel, i ett avslappnat tillstånd, kan glida in i intressanta halvdrömtillstånd där man också åtminstone delvis kommer ihåg det man upplevde. Min fråga är egentligen om läsarna vid normal sömn/halvvakenhet har upplevt något liknande som man dessutom kommer ihåg då man vaknar?

 

/Lars Silén

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: