Vårt spelmanslag ”Altra Volta” har inte spelat ihop på några veckor och något borde göras för att gruppen skall kunna fortsätta att spela utan risk för smitta.
Ett sätt att fortsätta med musikhobbyn är att t.ex. börja spela in vår repertoar men så att inspelningen görs stämma för stämma och instrument för instrument över nätet. Det är inte med dagens teknik möjligt att göra inspelning i en virtuell studio där de olika deltagarna sitter hemma och spelar ihop i realtid. Problemet är fördröjningarna i nätet. Man uppfattar inom telefoni att den maximala fördröjningen är ca. 400 ms vilket hörs som ett obehagligt ”eko” om man över telefon talar med en annan person i samma rum. Om man spelar i tempot 120 slag/minut så motsvarar en fördröjning på 400 ms nästan ett taktslags fördröjning vilket inte är acceptabelt. Min gissning är att fördröjningen borde fås ned till under 100 ms (1/10 s) för att fördröjningen inte skall störa i amatörsammanhang … yrkesmusiker störs antagligen av ännu mindre inexaktheter. Kanske jag med 5g teknik kan planera den virtuella studion i framtiden?
Inspelningsprogram
Det finns mängder av inspelningsprogram på olika plattformer.
Gratisprogrammet Audacity fungerar rätt bra under Windows, Linux och på Mac … problemet är att det verkar finnas vissa fel då man skall lägga till externa spår till ett lokalt inspelat spår, fel som gör att programmet i vissa fall vägrar köra.
På Windows finns t.ex. programmet Cubase men jag har ingen praktisk erfarenhet av detta program.
Vill man betala för ett inspelningsprogram så finns t.ex. ProTools för både Windows och Mac men inte för Linux. ProTools verkar dock relativt komplicerat utgående från erfarenheterna med att hjälpa en vän som har gått över från Windows till Mac och ProTools. Väldigt jobbigt med ett kopieringsskyddat program som dessutom inte är helt billigt.
På en Mac finns programmet GarageBand som, trots vissa buggar, verkar fungera rätt pålitligt och samtidigt innehåller en rätt stor mängd effekter som dock främst verkar vara gjorda för popmusik och inte den typ av folkmusik vi spelar. Garageband verkade dock så intressant att jag köpte mig en 21,5 tums iMac från 2009 för 50 Euro (500 SEK). Efter byte av den mekaniska hårdskivan till SSD och uppgradering av minnet till 12 GByte (billigt) så fungerar maskinen utmärkt och är trevlig att jobba med. Ljudkortet jag använder och som fungerar väl både under Linux och i Macen är Behringers Uphoria UMC404HD. Jag kan spela in elektroniska (simulerade) instrument m,ed hjälp av ett elektroniskt keyboard av typen M-Audio KeyRig 25.
För att skriva noter använder jag programmet MuseScore som finns för Windows, Mac och Linux.
Användning av GarageBand
Jag har spelat in några stycken på GarageBand flerstämmigt. Inspelningen går till så att jag skapar ett akustiskt spår (track) på vilket jag spelar in t.ex. melodin med användning av metronom (som finns i programmet). Jag kan efter detta lyssna på det inspelade bandet och spela in en stämma i taget eventuellt på olika instrument. För denna typ av extremt enkel inspelning fungerar programmet utmärkt.Jag kan också spela in piano eller en rätt stor grupp MIDI-instrument med hjälp av keyboardet.
Om jag vill lägga till t.ex. kompslingor med gitarr eller bas så visar det sig att det finns väldigt lite slingor som inte är överdrivet ”pop”-iga. Ett intressant alternativ vore att helt enkelt modifiera någon eller några existerande slingor som passar bättre till nordisk folkmusik. Det går att skapa egna slingor i GarageBand men verktygen kunde vara bättre och det är relativt besvärligt att modifiera existerande slingor. Ett alternativ vore att modifiera MIDI-spår med något lämpligt program utanför GarageBand och därefter läsa in den modifierade musiken tillbaka i GarageBand.
GarageBand problem
GarageBand tillåter inte export av MIDI men nog att MIDI läses in utifrån. Jag kan alltså inte läsa in t.ex. en GarageBand slinga i MuseScore, transponera, ändra tempo eller taktart etc. Hur skall det problemet lösas?
Det visar sig att GarageBand sparar sina slingor i filer av typen .aif . Dessa filer är binära d.v.s. det är inte möjligt att studera dem i en texteditor däremot kan man titta på dem i en såkallad HexEditor d.v.s. ett program som visar innehållet som Hexadecimal nummerkod parallellt med att tecken som är skrivbara visas i ett eget fält. Med hjälp av en HexEditor kan man se att en .aif sling från Garageband innehåller en komplett MIDI-fil sannolikt tillsammans med ljuddata för det instrument som slingan spelar.
Lite sökande på nätet visade att en MIDI-fil alltid startar med rubriken ‘MHdr’ (MidiHeader). Filslutet utmärks med ‘CHS’ samt ytterligare de hexadecimala tecknen ’00’, ‘FF’, ‘2F’ och ’00’. På nätet hittar man instruktioner för hur man t.ex. med en hexeditor kan plocka ut MIDI ur en fil geno att söka efter ‘MHdr’ och ‘CHS’. Försöker man läsa in en fil baserat på detta i GarageBand så låser sig systemet eftersom slutkoden saknas.
En midifiles upphyggnad finns beskriven här i detalj.
Problemet med modifiering av slingar löses alltså genom att skriva ett program i Pascal. Systemet inklusive ett grafiskt gränssnitt heter ‘Lazarus’. Programmeringen görs som man under antiken d.v.s. på 1990-talet skrev t.ex. i Visual Basic. Programmets användargränssnitt ritas i ewn grafisk editor som automatiskt genererar tom kod för de skapade elementen. Programmerarens uppgift blir då att lägga till kod i de olika komponenterna så att programmet får önskad funktion. Liksom alltid då man börjar skriva i ett nytt och okänt språk så är problemet att omgivningen och alla verktyg är okända. Jag börjar med att skriva ett program med ett enda fönster och t.ex. en enda tryckknapp.
Arbetsprocessen med det nya programmety blir då ungefär följande:
Alternativ 1
- Skriv melodislingor på MuseScore och exportera dem till GarageBand
Inget konversionsprogram behövs i detta fall.
Alternativ 2
- Sök upp en intressant slinga i Garageband
- Läs in slingan i MuseScore efter konvertering i GbConverter
- Modifiera slingan i MuseScore
- Importera den modifierade slingan som MIDI till GarageBand
För att arbetet skall göras bekvämt så körs tre program parallellt d.v.s. GarageBand, MuseScore och GbConverter. Eventuellt kan man säga att fyra program används eftersom importering av en MIDI-fil till GarageBand görs så att man från filhanteraren drar midifilen till önskat spår i GarageBand.
En liten introduktion till GarageBand från nätet:
(Fortsättning: Programmet GbConverter skrivet i omgivningen Lazarus i Pascal).
Kommentera