Undret från Kraterön

”Undret från Kraterön” är en mycket tidig science fiction roman skriven av min morfar Ole Eklund. Boken publicerades år 1939 d.v.s. strax före andra världskriget. Som barn läste jag boken flera gånger och gillade den bra trots vissa inexaktheter.

Då man läser Ole Eklunds roman bör man hålla i minnet att största delen av den teknik vi känner idag inte existerade. Man ser att dr Ole Eklund var väl påläst gällande bl.a. kärnfysik. Under denna tid jobbade fysiker i hemlighet med att lösa problemet med kärnklyvning. Det är intressant att Ole Eklunds ultratunga grundämne som han använder som lyftmotor i rymdskeppet Tellus i ett expanderat periodiskt system befinner sig i ett område som man idag har spekulerat om att det just där kunde finnas relativt stabila ultratunga grundämnen. Man kan inte idag på konstgjord väg syntetisera något ultratungt grundämne från detta område. Det är självklart att Tellus lyftmotor inte kan fungera.

Boken ”Undret från Kraterön” publicerades också på tyska under namnet ”Die Reise der Tellus”.

Min roman ”Mars”, se separat artikel, är en fortsättning på romanen ”Undret från Kraterön” ungefär sjuttio år senare. Jag har med avsikt hållit kvar vissa element från den ursprungliga romanen, det är fråga om ett medvetet val och nostalgi. Romanen ”Mars” använder dock modifierad teknologi som delvis eventuellt ligger bakom hörnet.

Med tanke på min kära syster Dankka i Norge och naturligtvis alla läsare som är intresserade av att läsa riktigt gammal svensk science fiction har jag scannat Ole Eklunds bok i pdf format. Formatet är två kapitel per fil för att paketen inte skall bli onödigt stora. Det bör vara möjligt att använda filerna direkt på en läsplatta. Alternativt kan man naturligtvis läsa på en dataskärm eller skriva ut paketet på papper.

UndretFrånKraterön1_2
UndretFrånKraterön3_4
UndretFrånKraterön5_6
UndretFrånKraterön7_8
UndretFrånKraterön9_10
UndretFrånKraterön11_12
UndretFrånKraterön13_14
UndretFrånKraterön15_16
UndretFrånKraterön17_18
UndretFrånKraterön19_20

Boken får fritt laddas ner och läsas och om så önskas skrivas ut på papper. Ole Eklunds barn äger dock rättigheterna till boken ”Undret från Kraterön”.

Eklund, Ole Arthur (f. 11/3 1899 Kuopio, d. 2/11 1946 Hfrs), biolog, fil.dr 1931. E. blev 1927 lektor i biologi och geografi vid Svenska lyceum i Hfrs och 1933 docent i botanik vid Helsingfors universitet. Han var en uppskattad populärvetenskaplig författare och föredragshållare; publicerade även äventyrsromanen Undret från Kraterön (1939) och pojkboken Mikrogossarnas äventyr (1943). E. blev efter andra världskriget den ledande kraften inom Samfundet Finland-Sovjetunionens svenska avdelning och var chefredaktör för dess tidskrift Kontakt. Se även biologi.

Meddela mig gärna om någon av filerna inte fungerar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: