Lepakkoluola, fladdermusgrottan

En gång för länge sedan fanns det vid ändan av västerleden d.v.s. motorvägen in mot Helsinfors västerifrån ett förfallet färglager på adressen Porkalagatan 1. Då motorvägen byggdes kom byggnaden att bli kvar mellan anslutningsvägarna. Byggnaden fick naturligtvis en rivningsdom men den kom att finnas kvar många år. Byggnaden kom att kallas ”lepakkoluola” eller på svenska ”fladdermusgrottan” eftersom byggnaden sedd från gaveln kunde uppfattas som en jättestor fladdermus med vingarna delvis utbredda. År 1967 tömde staden ett natthärberge på Norra Magasinsgatan och över 500 personer blev med en gång utan tak över huvudet. Under hösten samma år var det svår köld på nätterna och flera bostadslösa alkoholister frös ihjäl.

Ett antal aktivister, däribland idag välkända påverkare Ilkka Taipale och Claes Andersson tog över färglagret som rätt snabbt kom att få smeknamnet ”Liekkihotelli” och ”Lepakkoluola” ungefär ”Eldslågehotellet” och ”Fladdermusgrottan”. Eldslågehotellet fick namn av den denaturerade T-sprit (T=teknisk, motsvarar rödsprit) som i folkmun kallades ”liekkiviina” ungefär ”eldslågesprit” som uteliggarna drack.

Inför midsommaren 1979 tömde staden natthärberget och byggnaden kom att stå tom tills en grupp ungdomar i augusti samma år ockuperade den. Namnet förkortades nu till ”Lepakko” (läderlappen). Under 1980-talet kom Radio Citys redaktion att finnas i huset. Huset revs år 1999 och på platsen byggdes ett kontorshus för försäkringsbolaget ”Ilmarinen”. Staden anvisade ersättande utrymmen för ungdomar på sandviksvarvet i det som man nu kallar ”Nosturi” lyftkranen.

Ett reportage (på finska) som samtidigt visar fasaden som påminner om en läderlapp.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/terveisia_lepakkoluolasta_12235.html#media=12245

Gryning

Den barmhärtiga samariten
sover på färglagrets trappa
ensam och obehövlig

Oljan i ljungfruns lampa
hon som sover
har redan länge varit slut

Vingårdens förvaltare
drömmer mardrömmar
minns ägarsonen mördad

Gräv ner ditt pund du oförståndige
och göm ditt ljus i mörkret
djupt i ditt hjärtas källare

Nattsvart
verkar ännu gryningen
för dem som är blinda
och därför stenar profeterna
som sänts till oss

O du barn
vars lampa har slocknat
Lyft slöjan
och minns att den som inte sover
dör inte
och den som inte väcks
skall inte heller vakna
till evigt liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: