Alternativ användning av vindkraftverk

Då jag sökte material till ”Det blåser snålt kring vindkraften” kom jag att tänka på ett antal videon där stillastående vindkraftverk kan användas för andra intressanta ändamål. Jag antar att de alternativa aktiviteterna inte är helt lagliga men skoj ser det ut…

Det är självklart att det finns många orsaker till att ovanstående aktiviteter inte är att rekommendera. Att hoppa från låg höjd är livsfarligt eftersom det inte finns tid att hantera problem på nedfärden, men aktivisterna har antagligen gjort ett eget val och står själva för riskerna.

Ett vindkraftverk som står stilla kan i princip starta när som helst. Blir man träffad av ett propellerblad är det antagligen inte speciellt mycket man behöver lappa ihop efteråt. Det är inte utan orsak man lekfullt har kallat vindkraftverken örnmixer d.v.s. en örn som jagar i närheten av ett vindkraftverk kan överrumplas av en vinge som skenbart rör sig sakta men där hastigheten i vingspeten är mycket högre än vad djuret vant sig att uppfatta.

Ett större problem än riskerna för hopparna är de risker man eventuellt utsätter eventuell räddningspersonal för om en hoppare t.ex. fastnar och blir hängande i konstruktionerna eller om man av misstag skadar utrustning i tornet vilket tvingar servicepersonal att gå upp i tornet för att utföra reparationer.

Att jobba uppe i en vindturbin kräver viss teknik!

Hantering av vingar som är lika långa som vingarna på en jumbojet kräver mycket erfarenhet. Personligen är jag mycket imponerad av de ingenjörer och teknikser som hanterar maskiner av ett vindkraftverks storlek. Att jobba uppe på ett torn 70 … 100 meter högt kräver nog sin man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: