Fysiker titta hit, fantasin flödar

Efter att jag skrev artikeln ”Dimma, moln och jetstrimmor” har jag tittat lite på olika skriverier på nätet. Jag hittade bl.a. följande fantastiska fantasiblomma på nätet 😉 . Orginalet är från http://www.geoengineeringwatch.org/geoengineered-snow-storms-wreaking-havoc-around-the-globe/

———klipp———-

Engineered Ice Nucleation Cools Air Masse

Many of the snow events occurring around the US, even at this time of year, are amazingly still occurring at above freezing temperatures. Some are at temperatures of 10 degrees or more above freezing. How is this possible? Have the laws of physics changed?

It is done with various processes of chemical ice nucleation. This is the same as the first aid chemical ice pack. Mix the chemicals and you have ice. Whatever the existing temperatures of a storm and the surrounding air mass at the time the artificial nucleation is commenced, temperatures are lowered significantly further by the nucleation process. If the nucleation process is started at far above freezing temperatures, then the temps can fall to near freezing or below as the process continues. If the region where an “ice nucleated” event is being carried out is already well below freezing, the temperatures will fall to still lower temperatures. If the chemical nucleation process is inflicted aggressively enough, in already cold regions, temperatures can be driven to deadly levels well below zero. Northern Europe is currently in the grip of what appears to be just such a geoengineered event.

———-klipp———-

En fysiker kan knappast göra annat än le åt ovanstående resonemang. För en oskolad journalist/aktivist är naturligtvis situationen solklar. Is == köld och man hugger i sten så att gnistorna flyger.

Översättningen blir ungefär:

————Översättning————–

Designade iskondensationskärnor kyl stora luftmassor

Många av de snöhändelser som inträffat på olika håll i USA, även under den här tiden på året, sker förvånande nog fortfarande vid temperaturer ovanför fryspunkten.  I vissa fall sker det vid mer än tio grader över fryspunkten. Hur är detta möjligt? Har fysikens lagar ändrats?

Det görs via olika processer där kemiska kondensationskärnor för is används. Det här är detsamma som isförpackningne i en förstahjälpsväska. Blanda kemikalierna och du får is.. Vilken temperaturen än är i en åskstorm och i den omkringliggande luften vid den tidpunkt då de artificiella kondensationskärnorna tillförs så kommer temperaturen att sänkas genom kondensationskärnorna.  Om processen startar över långt över fryspunkten så kan temperaturen sjunka till eller under fryspunkten. Om starttemperaturen är låg så faller temperaturen ytterligare. Om processen genomförs riktigt aggressivt på kalla områden kan temperaturen nå dödliga nivåer under noll (antagligen Farenheit) d.v.s. -18 grader C. Norra Europa är för tillfället i något som verkar vara i en  geoingenjörsprocess grepp.

—————– Översättning slut—————-

Vad händer på riktigt i ovanstående situation? Jag hänvisar till bilden av temperaturfördelningen i ”Dimma, moln och jetstrimmor”.

Utgångspunkten är att vi behöver luft som är saturerad med fuktighet men inte har kondenserats till vatten till följd av att kondensationskärnor har saknats (alltför ren luft). Då man tillför mikroskopiska kondensationskärnor kommer det att kondenseras vatten runt varje kondensationskärna och kondensationsvärme frigörs d.v.s. temperaturen stiger. Den varmare luften börjar stiga uppåt och utvidgas och börjar samtidigt kylas ned. Medan nedkylningen sker kommer vattendropparna att växa. Rätt snabbt når luftmassan en höjd där demperaturen sjunker under fryspunkten och de mikroskopiska vattendropparna fryser till is. Då vattendropparna fryser till is frigörs igen stora mänder värme och lufter fortsätter att stiga uppåt. Eftersom luften, ju kallare den är, kan innehålla allt mindre mängder vattenånga kommer is att kristalliseras på de frusna vattendropparna som då bildar snöflingor samtidigt som värme frigörs. Under hela processen kommer naturligtvis värme också att försvinna i form av infraröd strålning ut i rymden.

Till slut når man en punkt där luften har avkylts så mycket att rörelsen uppåt avstannar och de bildade snöflingorna tillsammans med avkyld luft börjar falla nedåt. Beroende av på vilken höjd vattnet kondenserades och snön bildades finns det flera alternativ till vad som kan hända:

 • I tropikerna t.ex. över ett ökenområde kommer den nedfallande luften tillsammans med snön att värmas upp medan den faller nedåt. Uppvärmningen kan bli så kraftig att största delen av snön som blir till regn hinner avdunsta innan den når marken.
 • På andra områden då luftens temperatur nära marken från början var lägre så hinner snön smälta på vägen ner medan den omkringliggande luften värms. Resultatet blir regn.
 • Om temperaturen nära marken var nära fryspunkten då processen startade hinner inte snön värmas upp så mycket under färden ner att den smälter. Resultatet blir snöfall.

Observera den ursprungliga vebbsidans ”förklaring” som blev totalt fel. Slutresultatet blev detsamma men processen är en helt annan. Man använder de vertikala rörelserna i atmosfären som en extremt effektiv storskalig kylmaskin som tar värme från markytan och via mellanstegen kondensation och isbildning för värmen högt upp i atmosfären där den avges i form av strålning till rymden. Det finns helt enkelt inte en sådan fysikalisk process(*) att man helt enkelt skulle tillsätta ytterst små mängde kondensationskärnor och resultatet skulle vara kyla. Resan upp och ner genom atmosfären är nödvändig för att kylmaskinen skall fungera korrekt.

Kylmaskinen är exakt densamma som finns i normala åsk- och regnmoln. Det är alltså ingenting konstigt i processen och den är relativt väl känd.

Man kan producera kyla för t.ex. en förstahjälpsvätska genom att man blandar lämpliga salter med vatten. Lösningen av salterna i vattnet kräver värme vilket leder till att temperaturen sjunker. Detta system fungerar inte för att producera kyla storskaligt, mängderna salter som skulle behövas är ofantliga och regnvattnet skulle genast avslöja processen eftersom regnvattnet skulle vara odrickbart. En liknande process användes förr för att åstadkomma kyla för t.ex. glassproduktion. Då man blandar finhackad is med vanligt salt kommer temperaturen att sjunka till ca. -18 grader C vilket är tillräckligt kallt för att glass skall stelna.

Ett svar to “Fysiker titta hit, fantasin flödar”

 1. labour.gov.za Says:

  I blog quite often and I seriously appreciate your information.

  The article has truly peaked my interest. I am going to book mark your
  blog and keep checking for new information about once a week.
  I opted in for your RSS feed too.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: