Linux/Raspberry Pi för ungdomar och utvecklingsländer

Vad är Raspberry Pi?

Raspberry Pi är en liten, extremt billig dator som kör Linux. Raspberry Pi är baserad på en ARM mikroprocessor d.v.s. samma typ av elektronik som används i en mobiltelefon. Eftersom tillverkningsmängderna för denna typ av mikroprocessorer är ofantliga är priset på hårdvaran lågt. Det är fråga onm en såkallad RISC (Reduced Instruction Set Computer) vilket betyder att processorn är enkel men trots detta snabb. Enkelheten tillåter att kringutrustningen integreras på samma kiselbrikka som den egentliga processorn … man bygger alltså system på en enda kiselbrikka (SOS = system on a chip).

Raspberry Pi (RPi) har designats främst för undomar intresserade av datorer, programmering och kanske senare elektronik. RPi har utgångar till vilka det är lätt att ansluta egen kringutrustning och eftersom själva datorn kostar 25 – 30 dollar så är det inte någon större katastrof om ungdomar förstör datorn vid sina experiment, man lär sig och den förstörda hårdvaran kan lätt bytas ut.

Varför en ny dator?

Dagens datorer byggs så att de är allt mer slutna vilket gör att det krävs mycket kunskap för att ens ansluta en blinkande led/lampa till datorn. Saken blir inte bättre av att t.ex. en normal bärbar dator kostar några hundra euro. Hur många föräldrar är intresserade av att en intresserad tonåring tar till skruvmejsel och voltmätare och plockar isär datorn … ofta med slutresultatet att den aldrig fungerar igen?

RPi är ett försök att återuppliva folkrörelsen bakom BBC mikrodatorn på 1980-talet (engelsk företeelse). Man vill ge tekniskt intresserade ungdomar tillgång till en extremt billig plattform för experimenterande utan att på konstgjord väg begränsa möjligheterna. RPi är en fullfjädrad, men i vissa fall något långsam, dator som kör ett helt normalt fönsterbaserat opertivsystem baserat på Debian Linux för ARM processorer.

Eftersom RPi har digitala anslutningar till vilka man kan koppla sensorer, servomotorer, transistorer etc. så kan datrorn enkelt användas som plattform för t.ex. en självgående robot. Eftersom RPi har I2C-buss (samt SPI-buss) så är det lätt att ansluta en mängd avancerad hårdvara till datorn. Det finns mängder av I2C-baserade elektroniska kretsar som alla kan anslutas till datorn via två trådar plus jord. Själv använder jad RPi för extremt noggrann temperaturmätning med 18-bitars AD-omvandlare som är ansluten till RPi via I2C bussen. Jag har också följt med hur sallad växer i artificiellt ljus genom att dygnet runt i 30 dagars tid fotografera den växande salladen med RPis kamera.

Användning i utvecklingsländer

Datorn används för IT-utbildning i Cameroon http://www.digitaltrends.com/computing/raspberry-pis-power-computer-lab-in-underdeveloped-african-village/

Rymdforskning … nästan!

The big jump där en mjukisnalle hoppar från en väderballong från över 40 kilometers höjd. Höjden är så stor att man tydligt ser jordytans krökning och himlen är nästan svart eftersom största delen av atmosfären är nedanför ballongen. Naturligtvis används en RPi till att övervaka och fotografera det som händer.

http://www.raspberrypi.org/news/page/3

Andra intressanta projekt

Fotografering med hjälp av RPis kamera:

http://www.raspberrypi.org/archives/4799

http://www.raspberrypi.org/archives/4832

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: