Liv på Mars?

De första resultaten från den första provborrningen gjord av marsbilen/roboten Curiosity finns nu tillgängliga. Analys av materialet från borrningen visar en miljö som kemiskt kan ha tillåtit liv.

Bilderna ovan visar området som borrats/slipats. Den brunröda färgen indikerar att det finns hematit ett järnhaltigt mineral i stenmaterialet. Bilderna är tagna från spaceflightnow.com . Källa: NASA/JPL-Caltech/Cornell/MSSS.

Det är fortfarande en öppen fråga om liv faktiskt finns på Mars. Det man nu vet är att det provborrade området i forntiden har täckts av både rinnande och stillastående vatten och att den kemiska miljön bör ha varit lämplig för liv av jordisk typ. John Grotzinger vetenskapsman i projektet Mars Science Laboratory konstaterar att den studerade formationens ålder är ungefär tre miljarder år och att liv började uppstå på jorden vid ungefär denna tid.

Det finns mängder av intressanta formationer på Mars som man inte ännu har undersökt. I min roman Mars använder jag bilder från rymden som är väldigt trädlika som utgångspunkt för spekulation om liv. I boken visar det sig att det är fråga om trädlika buskar med en intressant marsiansk förökningsmetod.  Observera att nedanstående bild kan ha en mycket naturlig förklaring. De buskliknande formationerna kan vara mjukare material i marken som vinden slitit snabbare än omgivningen. Samma typ av formationer kan man också se i snön på våren då solen selektivt börjar smälta områden med smutsig snö. Observera att det är mycket svårt att utgående från en tvådimensionell bild med säkerhet säga om formationerna är gropar i marken eller om de sticker upp ovanför markytan.

 Mars Trees

Bilden är från NASA.

Nasa photographs 'trees' on red planet

Bilden ovan för osökt tankarna till någon typ av barrträdsliknande växter. Förklaringen torde vara att man ser spår av jordskred under marsvåren (svarta formationer).  Även denna bild är från NASA.

Tidningen The Telegraph hade en artikel om den nedre bilden i januari 2010.

Ladda ner boken ”Mars” här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: