Häxförföljelse, har de senaste århundradena lärt oss något?

Dr. Sally Baliunas höll nyligen ett mycket intressant föredrag (på engelska) om hur man i Europa reagerade på den lilla istiden och de väderfenomen den förde med sig. De extrema väderförhållandena var sådana att ingen hade kunnat se något motsvarande … alltså måste onda människor ligga bakom dessa fenomen.

Vädret hade sedan värmeperioden på 1000-talet långsamt blivit sämre och vädret var speciellt dåligt mellan ungefär 1500 och 1700 en period man brukar kalla den lilla istiden.

I augusti 1562 drabbades mellaneuropa av ett våldsamt oväder med hagel som dödade fåglar och boskap. Man noterade snabbt att något motsvarande inte hade inträffat i mannaminne alltså måste ovädret ha skapats av människor.

Till följd av köld och missväxt i maj 1626 med en meter hagel och träd som svartnade och dog avrättades tusentals människor. Myndigheterna beslöt att göra något åt problemet. I Bamberg avrättades 600 som skyldiga till ovädret, i Wũrtsburg 900,  i Main 900 och  i Westfalia 2000. De här avrättningarna gällde endast ett år … terrorn pågick mer än ett århundrade.

Det fanns naturligtvis människor som var skeptiska och som vågade ställa sig upp och tala mot hysterin, men i många fall kom de här skeptikerna att också anklagas för häxeri och i vissa fall  med otrevliga följder för dessa modiga människor.

Auktoriteter varnade för att varje land som tolererar skeptikerna själva kommer att drabbas av ovädren.

Så här har det sett ut de senaste åren:

http://www.climatedepot.com/2009/06/03/execute-skeptics-shock-call-to-action-at-what-point-do-we-jail-or-execute-global-warming-deniers-shouldnt-we-start-punishing-them-now/

http://joannenova.com.au/2012/12/death-threats-anyone-austrian-prof-global-warming-deniers-should-be-sentenced-to-death/

Observera motiveringen varför t.ex. Breivik bör skonas men inte skeptiker:

“GW deniers fall into a completely different category from Behring Breivik. They are already causing the deaths of hundreds of millions of future people. We could be speaking of billions, but I am making a conservative estimate.”

”Skeptiker till Global uppvärmning hör till en annan kategori än Behring Breivik. De är redan orsak till att hundratals miljoner framtida människor dör. Vi kan tala om miljarder men jag gör en konservativ uppskattning.”

… De är redan orsak till …

http://sppiblog.org/news/climate-change-deniers-witch-hunt-at-doi#more-9679

http://www.prisonplanet.com/global-warming-alarmist-calls-for-eco-gulags-to-re-educate-climate-deniers.html

Då argumenten tryter tar man till våld … http://notrickszone.com/2013/08/25/growing-german-intolerance-greens-carry-out-violent-attacks-against-co2-and-euro-skeptical-afd-party/

Har mänskligheten sist och slutligen överhuvudtaget lärt sig någonting under de senaste femhundra åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: