Citronsyra E330, surhetsreglerande ämne … allergier

Jag spelade tillsammans med vår folkmusikgrupp på fredagen den 6.12 d.v.s. på självständighetsdagen. Efter att ha spelat i ungefär en och en halv timme plockade vi fram te och glass. Det är så här vi fördriver våra fredagskvällar, vi spelar och vi sitter och pratar.

Vid tepausen konstaterade någon att citronsyra är ett väldigt suspekt tillsatsämne (E330). Min första reaktion var att det där måste vara smörja och någon typ av urban legend. Då vi grävde djupare i frågan, alla har ju idag nätet med sig, så visade det sig att situationen blev bara värre. Mera om detta längre fram.

Citronsyra (av latinets Acidum citricum) är en karboxylsyra med summaformeln C6H8O7. Den utvinns bland annat ur omogna citroner. Citronsyra kan även erhållas genom att i näringslösning odla borstmögelsvampen Aspergillus niger[1]. Citronsyrans salter och estrar kallas citrater.


Bilden är från Wikipedia.

Citronsyra, en självklar ”naturprodukt” framställd ur frukt kan väl inte vara något större problem om man inte precis råkar vara citrusallergiker. Problemet är att kanske 70% av all citronsyra idag framställs i Kina via en helt annan process. Man låter t.ex. majs mögla med hjälp av svartmögel aspergillus niger … svampen kan också förekomma i hus och då blandas ihop med andra liknande svartmögelarter. Då majsen bryts ner så kommer mögelsvampen att bl.a. producera citronsyra. Citronsyran kan fällas ut med någon lämplig hydroxid varefter saltet med hjälp av en syra kan förvandlas tillbaka till citronsyra. Alternativt kan en process baserad på bensen användas (bensen är kraftigt karcinogent).

Vi lever i ett samhälle som i allt högre utsträckning, till följd av båda föräldrarna arbetar i en familj, använder industriellt tillagad mat. En mycket stor del av den färdigmat vi använder innehåller citronsyra E330 (eller besläktade ämnen) som ett såkallat surhetsreglerande ämne. Jag gjorde en snabbkoll i butiken idag och hittade t.ex. ingen blandsaft som inte skulle ha innehållit citronsyra. Vill man undvika citronsyra så står man antagligen inför ett rätt stort jobb, E330 används nästan överallt. Som storkonsument av glass så hittade jag E330 t.o.m. i päronglass …

Anders hade tipsat om en intressant artikel på nätet om citronsyra av Irene Hultqvist. Irene berättar om allergiproblem som sonen Linus fick som åttaåring. Irenes berättelse hittar du här. Jag har tagit mig frihet att kopiera Irenes berättelse nedan (se länk ovan om du vill läsa orginalet):

—– Irenes berättelse

Frågan: Varför är så många allergiska nu?

Jag heter Irene Hultqvist. Är född 1955 och har under de senaste decennierna sett hur allergierna ökat i antal och omfattning. Som kärringen mot strömmen har jag aldrig accepterat att det är miljön vi är allergiska mot. Naturligtvis skall vi under vår och försommar kunna vistas ute, i den spirande grönskan, utan att få besvär av pollen, gräs eller någonting annat. Vi skall kunna njuta av naturen och inte behöva stänga in oss. Varför reagerar vi på pollen nu, när vi inte gjorde det förut? Jag har alltid jämfört med när jag växte upp i början på 60-talet. Jag kommer bara ihåg att en enda av mina skolkamrater hade allergi. Vad var det som hände på 60-talet, jo, kvinnorna började arbeta, de fick mer pengar och tiden till matlagning blev begränsad. Livsmedelsindustrin vann mark och halvfabrikat gjorde snabb entré i det svenska hemmet.

Jag vill med min berättelse göra människor medvetna om att det kanske är tillsatserna i maten som ställer till oreda i kroppen.

Upptäckten

Att en morgontrött son skulle lösa problemet med sin egen pollenallergi kunde jag aldrig ana.

En trött tonåring som i sista minuten kom iväg till skolan utan frukost och därmed blev av med sin allergi blev startskottet till mitt engagemang i allergifrågan.

När min son Linus blev allergisk som åttaåring och via test fick veta att han inte tålde björkpollen, gräs och vissa pälsdjur, då satte mina funderingar och tankar igång på allvar. Jag trodde helt enkelt inte på att miljöfaktorer var orsaken till den ökade mängden allergi, utan mina tankar kretsade kring; Vad innehåller vår mat och dryck nu och som inte fanns med i kosten före 70-talet?

Vår och sommar fick min son ta ögondroppar och nässpray för att klara sin allergi. Än värre blev problemen när vi var ute på havet i segelbåten. – Jag trodde jag skulle bli tokig. Varför blev Linus symtom värre under seglingssemestern? Var fanns pollen, gräs eller pälsdjur när vi var ute på sjön? Efter våra seglingssemestrar fick Linus söka hjälp på vårdcentral för att få cortisontabletter och därmed bli av med sina symtom.

Åren gick och Linus symtom kvarstod. Han blev tonåring och började på gymnasiet. En dag i april 2002 kom han hem och tyckte det var konstigt. Alla andra allergiker hade kli i ögonen, men inte han. Då såg jag min chans att utreda hans kostintag. Vad var det han hade ätit eller inte ätit det sista dygnet? Jo, Linus hade försovit sig och inte ätit någon frukost den morgonen!

Jag bad honom hoppa över frukosten nästa dag också och allergisymtomen uteblev. Linus frukost bestod oftast av yoggi, äppel- eller apelsinjuice med smörgås. Vardagen övergick i helg och på lördagsmorgonen vaknade Linus rödögd och varig i ögonen. Då sa jag till honom att nu får vi gå igenom vad du åt igår som du inte ätit eller druckit i veckan. Men det var ingen skillnad på maten han ätit utan skillnaden var att Linus druckit en läsk på fredagskvällen.

Genom att gå igenom innehållsförteckningnarna för Linus frukost och läsk kom vi fram till att den gemensamma nämnaren var citronsyra. Slutsatsen blev allså att det är citronsyran som är allergiboven. Vi såg till att rensa bort all mat och dryck som innehöll citronsyra och den våren behövde Linus ingen allergimedicin. Sedan dess har han inget besvär av sin allergi så länge han inte äter eller dricker något som innehåller citronsyra, eller E330, som är E-beteckningen för citronsyra.

Nu förstod vi också sambandet mellan Linus kraftiga allergisymtom under seglingssemestrarna. Linus hade under semesterperioden en stor konsumtion av läsk.

Slutsats

Den utlösande faktorn för Linus allergi är citronsyra (E330). Den verkar som en katalysator vars symtom blir allergi. Tar man bort citronsyran utlöses ingen allergi!

Trolig förklaring

Men hur var det nu? Citronsyran är ju en naturlig substans. Javisst, Linus kan äta citrusfrukter, d.v.s. naturlig citronsyra, men han får allergi om han äter eller dricker produkter med tillsats av citronsyra! Det är alltså inte citronsyran som orsakar problemet. Det måste vara något som är annorlunda med den citronsyra som framställs till livsmedelsindustrin. När vi började leta på nätet så fann vi att den industriellt framställda citronsyran inte alls framställs av citroner utan genom att man jäser en speciell sorts svartmögel, Aspergillus Niger, i en socker/salt-lösning, se kemikalieinspektionens tekniska beskrivning. Jag misstänker att den här tillverkningsprocessen ger någon form av förorening i citronsyran och att denna förorening är den egentliga orsaken till att kroppen blir känslig för de ämnen som sedan utlöser allergin, till exempel pollen.

Vi har även märkt att Linus påverkas av vissa juicer, trots att dessa inte innehåller tillsatser av citronsyra. Jag misstänker att det är mögel som är orsaken och att detta kommer in i juicerna genom oaksamhet vid tillverkningen. Det förekommer ju från tid till annan rapporter i media om att konsumenter hittar mögel i juiceförpackningar. Vi har dock aldrig märkt det här problemet med de färskpressade juicer som finns i handeln.

Denna historia grundar sig inte på några vetenskapliga studier eller fakta utan bygger endast på mina iakttagelser och slutsatser när det gäller Linus allergi. Linus har samma testresultat som tidigare vad det gäller allergin: Testerna visar att han är allergisk mot björkpollen, gräs och pälsdjur. Det senaste testet utfördes i september 2010 och visar ingen skillnad mot de första testerna han tog.
Prova själv och bli fri från din allergi utan medicinering

Att själv testa detta genom att ta bort alla produkter med tillsats av citronsyra ur kosten är varken oetiskt eller strider mot några rekommendationer från till exempel Livsmedelsverket. Det kostar ingenting, men kan ge pengar ”tillbaka” då allergimedicinerna kan läggas på hyllan och människorna mår bättre. Om barn eller vuxna slipper symtomen är det ju en enkel lösning på ett ofta jobbigt problem; tänk att slippa kliande ögon och rinnande näsa.

Men det gäller att se upp! E330 (citronsyra, Citric Acid på engelska) finns idag i så många olika produkter. Det verkar som det inom livsmedelsindustrin har gått lite mode i att tillsätta citronsyra till alla möjliga produkter. Vem kunde ana att det till och med sätts till i bacon! Varför?

Visserligen är Linus unik för mig men han är inte så unik att inte andra människor kan bli av med sina allergisymtom på samma sätt. Genom åren har jag berättat om den här upptäckten för människor jag mött. Många har provat och det har visat sig att det fungerat för de flesta. De har faktiskt blivit av med sin allergi och det gäller flera andra typer av allergier som damm, kvalster, frukter, blommor, m.m.

Prova och njut av pollensäsongen utan allergi!

—–

Jag fortsatte mitt sökande kring citronsyra. En person som är allergisk mot majs kan tydligen få symptom av citronsyra eftersom majs ofta används i tillverkningsprocessen. Om en gång majs slår igenom och kan ge allergiska symptom så varför skulle inte det svartmögel som används i tillverkningen på samma sätt kunna slinka igenom tillverkningsprocessen med resultatet att personer överkänsliga för mögel utsätts för allergener hela tiden då de t.ex. äter industriellt framställd mat  eller dricker läsk.

Vi vet att små mängder mögel i ett hus/en skola kan ge obestämda symptom liknande en förkylning med halsont, rinnande ögon o.s.v.  Antag nu att mögelrester i citronsyra kan ha samma effekt. Resultatet vore antagligen att känsliga individer slumpmässigt får allergiska symptom ”utan någon vettig anledning” eftersom allegenerna kommer via tillsatsämnen i maten och då halterna sannolikt också varierar stort beroende av hur väl intrimmad den ursprungliga produktionsprocessen råkar vara.

Jag hittade en indikation på att ca. 70% av citronsyran tillverkas i Kina. Det verkar inte sannolikt att man vid massframställning av citronsyra så fullständigt kan rena slutresultatet att inga spår av mögel i nån form skuille finnas i slutprodukten. Borde vi utöka E-koderna med en alternativ kod t.ex. E330n som skulle indikera att citronsyran inte har framställts genom jäsning utan den har utvunnits från citrusfrukt.  År 2007 var världsproduktionen av citronsyra ungefär 1 600 000 ton av vilket ungefär 50% används i drycker.

Då jag sökte information om mögelsvampen Aspergillus Niger råkade jag hitta några mycket intressanta videon om andra svamporganismer:

Myror infekteras av en svampparasit.

En serie videon som inleds med hur myror infekteras av en dödlig svampsjukdom. Serien fortsätter med hur en italiensk läkare behandlar tumörer som en svampsjukdom. Prostatakancer behandlas med Natriumbikarbonat som är ett kraftigt ämne mot svamp … baksoda! Den tredje videon är obehaglig.

En länk direkt till Dr Simonchini hittar du här.

Jag kan inte ta ställning till kancerfrågan men frågeställningen är mycket intressant!

Etiketter:

Ett svar to “Citronsyra E330, surhetsreglerande ämne … allergier”

  1. fiolverkstaden Says:

    Taggen citronsyra skrivs med C inte S antar jag?

    Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: