”Förfalskade” temperaturdata på Island

Det är sedan länge känt att det förekommer odokumenterade korrektioner i temperaturdata från hela världen. De flesta korrektioner görs i små steg och kan därför vara svåra att bevisa. Island är ett intressant fall genom att Meteorologerna på Island entydigt konstaterar att korrektionerna saknar grund. Data samlas in av amerikanska GHCN och ”förädlas” sedan vidare av olika användare. Varje mellanhand inför sina egna korrektioner. Då felaktiga korrektioner införs långt nere i kedjan är den baklagliga följden att all senare användning påverkas av samma data.

Observera att rubrikens ”förfalskade” skall tas med en viss nypa salt eftersom felen kan bero på dåliga datorprogram som automatiskt gör korrektioner utgående från en mätstations relation till andra närliggande stationer. Då man ser i vilken riktning korrektionerna görs blir man dock mycket misstänksam. Rent statistiskt borde det inte vara möjligt att alla correktioner görs i samma riktning.

Figuren visar hur Isländska rådata i rött har justerats av GHCN och GISS så att 1940-talets värme och avkylningen mellan 1940 och 1980 i princip har eliminerats. Samtidigt har en artificiell uppvärmningstrend på nästan två grader skapats. Den justerade temperaturen är den blå linjen, ingen justering görs på moderna data.

Den gula linjen visar skillnaden mellan Isländska rådata och GISS korrigerade data.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: