Om uppskattning av jordens temperatur

Jag hittade en intressant artikel skriven av Willis Eschenback på bloggen WUWT. Artikeln tittar på olika uppskattningar av land- och havstemperatur och vissa förvånande diskrepanser mellan olika dataset. Du hittar artikeln (engelska) här.
En kommentar till ovanstående artikel pekade på en rätt spännande detalj i klimatvetenskapen. Det är välkänt att det är mycket svårt att beräkna en ”medeltemperatur” för vår jord. Vi vet att ca. 70% av jordens yta är hav, med ett relativt litet antal mätstationer. Hur skall land och hav vägas mot varandra och vilken noggrannhet kan man anta att man kan nå då jordens temperatur uppskattas?
Hur absurd situationen är visas av att man uppskattar att jordens temperatur har stigit med ca. 0.7 grader celsius under det senaste århundradet jämfört med någon referenstemperatur. Med vilken noggrannhet kan vi uppskatta ifrågavarande globala referenstemperatur?
Det verkar naturligt, då vi tänker på ovanstående 0.7 graders uppvärmning att, då successiva förbättrade uppskattningar av jordens temperatur görs, vi också i successiva uppskattningar skulle se en stigande temperaturtrend.
Hur ser verkligheten ut?
Utgångspunkt: Under det senaste århundradet har temperaturstegringen uppskattats till ca. 0.7 grader C.

  • År 1990 uppskattade James Hansen och fem andra ledande klimatforskare jordens temperatur till 15.5 grader C. Denna siffra anges också i prof. Christian Schönwiese bok “Klima im Wandel“, sidorna 73, 74 . Uppgiften är baserad på satellitdata.

Kommentar (korrektion) : Uppskattningen i denna källa är 14.0 grader C globalt. Värdet i ovanstående bullet gäller norra halvklotet där temperaturen är 14.6 grader C.  Södra halvklotets temperatur uppskattas till 13.4 grader C.

  • År 2004 uppskattade temperaturen till 14.5 grader C av professorerna Hans Schellnhuber och Stefan Rahmstorf i deras bok: “Der Klimawandel”. Baserad på data från meteorologiska mätstationer (Hadley Center).
  • År 2007 uppskattade IPCC den globala temperaturen till 14.5 grader C. IPCC WG1 AR4 (sida 6 i bmbf.de/pub/IPCC2007.pdf)
  • År 2010 uppskattades jordens temperatur till 14.5 grader C av professorerna Schellnhuber och Rahmstorf i deras bok: ”Der Klimawandel”, 7de upplagan, 2012, sida 37 baserad på markdata. Se Jodes data.
  • År 2012 uppskattades jordens medeltemperatur till 14.0 grader C.Press Release No. 943 World Meteorological Society Globally-averaged temperatures in 2011 were estimated to be 0.40° Centigrade above the 1961-1990 annual average of 14°C. WMO
  • År 2013 anger Wikipedia jordens medeltemperatur till 14.0 grader C. Absolute temperatures for the Earth’s average surface temperature have been derived, with a best estimate of roughly 14 °C (57.2 °F).[11] However, the correct temperature could easily be anywhere between 13.3 and 14.4°C (56 and 58 °F) and uncertainty increases at smaller (non-global). Se Wikipedia.

De intressanta frågorna i anslutning till ovanstående uppskattningar är naturligtvis:

  • Hur trovärdiga är de ”mätningar” man gjort av jordens medeltemperatur? Om uppskattningen ändrar med 1.5 grader C på 25 år, hur trovärdigt är då påståendena att man kan bestämma jordens temperatur med en noggrannhet på 1/100 grad?
  • Hur trovärdiga är de olika officiella uppskattningarna är temperaturutvecklingen på jorden då  den angivna temperaturförändringen 0.7 grader C under de senaste hundra åren är ungefär hälften av förändringen i den uppskattade medeltemperaturen på jorden. Saken blir inte mindre intressant av att man säger att jordens temperatur har stigit katastrofalt med 0.7 grader C samtidigt som uppskattningen av jordens medeltemperatur under de senaste 25 åren har sjunkit med 1.5 grader C.

Ref:
Du hittar motsvarande frågor på bloggen notrickszone.com (artikeln på engelska).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: