Mera koldioxid i atmosfären gör jorden grönare

Uppdaterad 2.6.2013, lade till länkar på slutet.

Det är ingen hemlighet att koldioxid får de flesta växter att växa snabbare. Man har bl.a. uppskattat att 30 – 50% av lantbrukets gröna revolution är en följd av koldioxidgödning. Det är inte utan orsak man i växthusnäringen höjer koldioxidhalten i växthus eftersom växterna växer bättre.

Mätningar indikerar att då atmosfärens koldioxidhalt går under 200 ppm (vi ligger idag nära 400) så stannar många växters tillväxt upp eftersom växterna då svälter.

Den 31.5.2013 publicerade AGU d.v.s. American Geophysical Union en rapport http://www.agu.org/news/press/pr_archives/2013/2013-24.shtml där man har undersökt torra områden på jorden. Man har kunnat visa, genom satellitmätningar och modelller, att mängden gröna blad har ökat med ca. 10% till följd av den ökande koldioxidhalten. Effekten är starkast på torra områden eftersom högre koldioxidhalt betyder att färre klyvöppningar behöver vara aktiva för att växten skall få den koldioxid som behövs, detta betyder samtidigt att mängden vatten som avdunstar i samband med växten andning minskar och att växten blir tåligare mot torka.

Koldioxidens effekt kan ses bl.a. som skogsutbredning på tidigare helt gräsbevuxna områden.

Det är intressant att se hur man politiskt aktivt demoniserar koldioxiden som tillsammans med syre är är absolut livsnödvändiga för nästan alla former av liv på jordklotet. Skulle man avlägsna all koldioxid från atmosfären så skulle livet på jorden dö ut nästan genast.

Intressanta länkar:
http://wattsupwiththat.com/2013/05/31/agu-says-co2-is-plant-food/
http://news.nationalgeographic.com/news/2009/07/090731-green-sahara.html
http://joannenova.com.au/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: