Om mobbning

Man hör förvånande ofta om mobbning … ibland från den egna bekantskapskretsen. Vad kan en person som upplever sig vara mobbad göra för att försvara sig själv? Mobbning är idag något de flesta mobbare är medvetna om att det inte är tillåtet … mobbningen sker därför ofta mellan fyra ögon.

Lite bakgrundsinformation om mobbning hittar du här.


Bilden är tagen från Wikipedias artikel se länk ovan.

Några intressanta punkter (gäller Sverige):

Av 1443 självmord år 2007 var 100-300 direkt relaterade till mobbning på arbetsplatsen.[9][12][13]

  • 10 000 – 30 000 långtidssjukskrivningar anses bero på mobbning i arbetet.[9]
  • En rätt intressant detalj jag råkade fästa mig vid är:
  • En studie från 2009 visar att kvinnliga chefer mobbar mer än manliga chefer. För kvinnor ökade risken för att bli mobbade med 100 procent med kvinnlig chef. För män ökade risken att bli mobbade med 80 procent med kvinnlig chef. Studien gjordes på beställning av Eurofond och inkluderade 21 000 respondenter.[14]

Om mobbning kan visas ligga bakom sjukdom eller uppsägning kan den mobbade söka hjälp på juridisk väg, fackföreningarna kan ofta ge hjälp med hur man praktiskt kan gå till väga.

Om du uppfattar att du är utsätts för mobbningeller psykisk misshandel är problemet oftast: Hur skall jag kunna bevisa att jag verkligen blir mobbad då mobbningen ofta sker verbalt mellan fyra ögon?

Det finns sällan vittnen som kan styrka den mobbades berättelse … det här är ett problem som idag är enkelt att åtgärda. Varje gång du skall ha ett möte med mobbaren lönar det sig att sätta på ljudinspelaren i telefonen och spela in hela samtalet. Om mobbaren börjar mobba sparar man den inspelade filen och skriver en beskrivning av vad som skedde samt när detta skedde. Att spela in en konversation är helt tillåtet då du själv är part och du behöver inte meddela motparten att samtalet spelas in. Det är dock inte tillåtet att tex. lämna en påslagen inspelningsapparat i ett mötesrum för att klura ut vad chefen säger till någon annan … det här är avlyssning och blir du fast kan straffet bli hårt!

Om mobbaren försöker röka ut den mobbade från arbetsplatsen så räcker det ofta med att ta en diskussion med mobbaren eventuellt tillsammans med en högre chef där man meddelar att det finns inspelade bevis för mobbning. Om den mobbade t.ex. sägs upp kan bevismaterialet vara värt mer än en årslön i skadestånd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: