1,1 miljoner nya jobb i Europa via skiffergas och fracking

Nyheter Hbl inte vill att du skall känna till!

USA har under de senaste åren i mycket hög utsträckning lyckats bli kvitt sitt beroende av import av kolväten d.v.s. olja och gas. Resultatet har blivit att energipriset idag är ungefär hälften av vad det är i Europa vilket leder till att Europeiska företag flyttar delar av sin produktion till USA!

Undersökningar av Poyry Management Consulting och Cambridge Econometrics har nyss publicerats samtidigt som EU Commissionen förbereder lagstiftning för att reglera (förhindra?) utvinning av olja och gas genom såkallad fracking.

Den nya energiresursen kan förbättra Europas ekonomi mellan 2020 och 2050 med mellan 1700 och 3800 miljarder euro vilket motsvarar 17 till 38 gånger Finlands statsbudjet. Man uppskattar samtidigt att mellan 400 000 och 800 000 nya jobb skulle skapas fram till 2035 och mellan 600 000 och 1,1 miljoner nya jobb fram till 2050. Man uppskattar också att beroendet av gasimport framför allt från Ryssland skulle minska betydligt.

Förskjutningen från import till egen produktion av främst gas frigör ungefär 190 miljarder euro som indirekt kunde investeras i Europas industri.

Det här är det första försöket att uppskatta fördelarna för Europas ekonomi om man i stor skala skulle gå in för att utnyttja de gasresurser som finns i Europa.

Du hittar en artikel i The Telegraph på engelska här.

Vad är frakking?

BBC har en artikel om fracking
på engelska. Bilden är tagen från BBCs artikel och artikeln hittar du här (BBC om fracking på engelska). Fracking är en kombination av en speciell teknik att borra böjda borrhål och en teknik att med högt tryck spräcka berget runt hålet så att olja och gas kan utvinnas. Motsvarande teknik använd i liten skala då man borrar en borrbrunn. I en borrbrunn spräcker man också berget nere i brunnen för att öka ytan mot berget och på detta sätt öka brunnens kapacitet.

Det faktum att man idag kan borra böjda hål betyder att man kan borra ner till ett skifferlager och därefter följa skifferlagret horisontellt varvid kapaciteten man får via ett borrhål kan hundrafaldigas jämfört med ett vertikalt rör. Den stora ytan mot berget gör att man idag på nytt kan öppna oljefält som man tidigare trodde var uttömda.

Det är intressant att notera att Europeiska utsläpp av växthusgaser sannolikt skulle minska betydligt om man kunde gå över från kol till naturgas i stor skala.

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: