Om att ljuga med kurvor

Nyheter Hbl inte vill att du skall känna till!

Vi har alla sett skrämmande kurvor som visar hur temperaturen tydligt går i taket. Skenbart måste ju en trend som fortsätter på samma sätt leda till katastrof … och alla brinner upp. En klassisk bild är ”hockeykurvan” producerad av Michael Mann. Kurvan såg ut så här:

Kurvan har visat sig vara ett statistiskt falsarium men det är inte den detaljen vi skall titta på. Kurvan beskriver ”temperaturutvecklingen” inom ett intervall på ungefär 1 grad C i form av temperaturanomalier d.v.s. förändring i förhållande till någon referenstemperatur/period. Då vi ser på kurvans högra del mellan år 1900 och år 2000 så ser det faktiskt katastrofalt ut. Det finns uppskattningar att temperaturen under nittonhundratalet skulle ha stigit med ungefär 0,7 grader C vilket vi om vi är storslagna kan acceptera.

I min artikel Blåsning: Den katastrofala temperaturstegringen 0,7 grader på hundra år tittade vi på hur ett kluster av 60 år i Helsingfor såg ut jämfört med en 0,7 graders temperaturförändring. Vi plockar nu ut ett år ur motsvarande kluster och tittar på vad Manns uppvärmning betyder då vi ser på årsvariationen.

Hfors_1982_+0.7

Oops! Vi gick från Manns skrämmande bild till en bild som inte över huvudtaget verkar skrämmande. Vad hände? Orsaken ligger i valet av skala i X och Y led. Manns bild var extremt förstorad i vertikalled (y-axeln) vilket framhäver extremt små förändringar i temperaturen. Temperaturen i Helsingfors  ovan kan jämföras med motsvarande årsvariationer som vi tittade på i en tidigare artikel. En övningsuppgift för läsaren är att försöka plocka ut året 1982 ur kurvskaran nedan …

temp_Helsinki_Vantaa_1952-2012

En variation på 0,7 grader försvinner helt i det normala temperaturbruset från år till år.

Antag nu att vi har ett jordklot med en medeltemperatur på 15 grader och att temperaturen under hundra år stiger med 0,7 grader. På vilka sätt kan vi illustrera denna uppvärmning?

Jag gör mig en syntetisk temperaturkurva för jorden där jag antar att vi har en konstant medeltemperatur från början av vår tideräkning fram till år 1900 då temperaturn långsamt började stiga så att temperaturen hundra år senare är 15,7 grader celsius. Vi kan igen presentera resultatet på många olika sätt …

Antag att vi vill titta på temperaturen de senaste tvåhundra åren. Vi kan då t.ex. rita upp följande kurva:

jordens_medeltemp_stiger_1

Om vi betraktar kurvan noga ser vi faktiskt en långsam förändring från år 1900 framåt.

Vad händer om vi vill titta på exakt samma data men från vår tideräknings början. Observera att alla underliggande data är exakt desamma …

jordens_medeltemp_stiger_2

Nu blev det mera skrämmande. Vi kan se en dramatisk temperaturökning i högra kanten av kurvan. Observera att de underliggande data vi använde är identiska med den tidigare kurvan.

Vi får nu order från Greenpeace ledning att sluta leka och producera en dramatisk kurva som får medlemmarna att öppna plånböckerna. Jaha konstaterar den grafiska experten … inget problem. Tycker inte du också att det finns onödigt mycket vit yta i bilden ovan och en stor del av alla de grader vi har ritat ut till höger och vänster används inte. Vi får höra: ”Get rid of the stable climate!”

Vi tar samma temperaturdata igen och beskär bilden så att vi endast visar ”den relevanta temperaturen” d.v.s. från 14,5 grader C till 16 grader C. Resultatet blev:

jordens_medeltemp_stiger_3

Min chef kom nyss in och gav mig en extra lön i bonus eftersom kurvan har gett extra inkomster på hundratals miljoner euro …

Eftersom jag inte gillar brutna linjer ritade jag upp samma kurva så att jag bara tittade på nittonhundratalet, jag gillar inte spökhistorier…

jordens_medeltemp_stiger_4

Det börjar bli sent, klockan är nu 00:05 lokal tid. Då jag tittar på den sista bilden som visar temperaturintervallet jag kan råka ut för här i Helsingforstrakten d.v.s. temperaturen kan variera mellan ungefär -30 när det är som kallast på vintern och +30 då det är värmebölja på sommaren så inser jag att jag kommer att sova gott i natt. Observera att den sista bilden visar samma värmestegring som de tidigare bilderna.

Jag är bara förundrad över att Hbl aldrig har tänkt på att undervisa sina läsare i hur man ljuger med kurvor. God natt!

Etiketter: , , , , , , , ,

2 svar to “Om att ljuga med kurvor”

  1. fiolverkstaden Says:

    Lärde mig i skolan hur man komparerar ordet lögn. Lögn, förbannad lögn, statistik.

    http://sv.m.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6gn,_f%C3%B6rbannad_l%C3%B6gn_och_statistik

  2. Lars Silén: Reflex och spegling Says:

    Den uppmärksamma läsaren har naturligtvis genast insett att min ”syntetiska” d.v.s. konstgjorda temperaturkurva i princip är identisk med Michael Manns kurva. Den största skillnaden är att Manns kurva går endast tusen år tillbaka i tiden.

    Exakt samma visuella lögn jag demonstrerade på den konstjorda kurvan biter naturligtvis på Manns hockeyklubba också …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: