Om vargtoner

Jag har under några dagars tid justerat en barockfiol som länge hängt på väggen. Fiolen blev intressan genom att mitt övningsmaterial börjar ta slut. Jag har inte gjort stora ingrepp på den här fiolen som för några år sedan köptes från ”Old Violin House” på ebay.

Då jag efter ett antal justeringsomgångar provspelade fiolen lade jag märke till ett nästan metalliskt biljud på D-strängen då man spelar tonen E. Jag antog först att problemet låg i att greppbrädan inte var tillräckligt konkav så att strängen vid spelning slår i greppbrädan strax framför det nedtryckta fingret på vänster hand. Kontroll visade dock att greppbrädan antagligen är ok. Vad kan då problemet vara?

Tonen E är en generell stämning man strävar efter att få i botten.  Ofta strävar man efter att lägga locket på ungefär D och botten på E. Kan det här vara orsaken till problemet?

Jag körde ett knackspektrum och fick fram följande bild:

wolf

I programmet Audacity kan man med kursorn identifiera vilken ton en specifik topp representerar. Det visade sig att det inte fanns någon lämplig topp inom det förväntade området på 200 – 1000 Hz. Jag fortsatte då att söka högre up i övertonerna och där nappade det.  Det visade sig att det fanns en dubbeltopp vid 1298 Hz och 1309 Hz. Audacity anger att båda topparna ungefär motsvarar tonen E. Min gissning är att topparna är så distinkta att man då man spelar tonen E på D-strängen splittras grundtonen på två övertoner  på 1298 Hz och 1309 Hz. Eftersom tonerna ligger nära varandra kommer de kraftigt att påverka varandra och vi hör ett fenomen som man kallar svävningar. Man kan antagligen också uppfatta saken som att tonen först tänder på den ena frekvensen men frekvensen är inte stabil och tonen flyttas över till den närliggande frekvensen som inte heller är stabil utan tonen flyttar tillbaka till den tidigare frekvensen. Ur skillnaden mellan frekvenserna kan man se att ovanstående frekvensförflyttning/svävning kommer att ske med frekvensen 11 Hz vilket är tillräckligt långsamt för att örat skall uppfatta att tonen inte är normal.

Hur har jag tänkt åtgärda problemet?

Jag knackade mig igenom lock och botten och hittade tre områden i locket som låg mycket nära E.  De båda stora områdena på varsin sida om greppbrädan samt det stora området till höger om stränhållaren hade mycket lika ton. Jag beslöt att sänka tonen i området bredvid stränghållaren. Efter rätt mycket slipande och provande mellan slipningarna försvann vargtonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: