Jag skaffade mig en 3D-skrivare nummer två i början av hösten 2016. Jag valde en GEEETech I3 byggsats som är baserad på Prusa I3. Det blev en kines då den kostade 1/3 av vad motsvarande Europeiska maskin skulle ha kostat.
Byggandet gjordes på ungefär en dag men det tog kanske 2 veckor innan jag pålitligt lyckades få ut föremål. Några av problemen:
- Z-axelns skruvstavar måste justeras så att de rör sig utan friktion. Det finns en flexibel koppling mellan gängstav och stegmotor men det är lätt gjort att montera staven för djupt vilket gör att den flexibla kopplingen inte är flexibel.
- Skrivaren var försedd med ett 0,3 mm munstycke i extrudern. Jag antog att detta skulle ge bättre utskrifter än 0,4 eller 0,5 mm. Problemet är att ju mindre munstycke man använder desto större mottryck blir det i extrudern. Drivkretsen orkade inte pålitligt mata fram filament vilket gav dåliga utskrifter.
- Det krävdes en del experimenterande för att rent praktiskt se vad som kan skrivas ut utan problem och att hitta vägar förbi dessa problem. Det krävs också lite tid att lära sig designverktyget (jag använder openscad).
3D-skrivaren fungerar nu pålitligt och resultatet är rätt bra.
Reparation av min IMT-500 stämapparat. Vid ett musikuppträdande senaste höst tappade jag locket till batterifacket på stämapparaten. Jag fixade saken med en metalltråd som höll batteriet på plats. Jag råkade se den söndriga apparaten och beslöt att se om jag kunde skriva ut ett nytt lock.
Delen konstruerades i OpenSCAD som fungerar som ett programmeringsspråk men med pre-viewer. Delen skrivs ut på ca. 4 minuter och som man kan se i bild två krävdes några iterationer för att få allt på plats.
Den slutliga delen skapades genom att värma en metalllinjal och därefter försiktigt böja flikarna i rätt form.
Uppdateringar:
- Extrudern förseddes med en spiralfjäder för att öka friktionen mot filamentet.
- Bytte munstycke fråm 0,3 mm till 0,4 mm vilket gjorde matningen mycket bättre.
- Bytte stegmotorkontrollern mot en något kraftigare variant DRV8825 vilket ger bättre drivning d.v.s. extrudern missar inte längre steg (hackar) utan går tyst.
- Ändlägesbrytaren för Z-axeln flyttades höjdes ca. 10 mm genom att striva ut ett mellanstycke. Justerskruven ligger inte längre i ändläget vilket underlättar justeringar.
- På bilden ser man en fläkt kopplad till skrivhuvudet. Fläkten är monterad på en adapter som skrivits ut med skrivaren. Fläkten är av rätt typ men anslutningskontakten är felaktig. Jag beställde en lämplig fläkt från kina men har inte ännu fått den. Avsikten med denna uppgradering är att kunna kyla extrudern och också föremålet som skrivs ut. Fläkten går att kontrollera separat vid utskrift.
Kommentera