Hål i tänder och D + C-vitaminbrist

Det är ett välkänt faktum att svår C-vitaminbrist d.v.s. skörbjugg leder till tandlossning. Det finns också indikationer på att det finns ett samband mellan hål i tänderna och hjärtsjukdomar, tanken är att kronisk inflammation ”smittar” till kranskärlen och hjärtat.

Antag att sambandet inte är dåliga tänder –> hjärtproblem utan att det finns en gemensam underliggande orsak som orsakar både tandproblemen och hjärtproblemen. Den underliggande orsaken kan vara låga D+C-vitaminnivåer i kroppen som leder till skador liknande osteoporos på tandbenet och skador med inflammation på kranskärlen. Vi vet att tandlossning idag är ett vanligt problem … tandlossning är typisk för skörbjugg d.v.s. akut C-vitaminbrist.

Antag att vår kost som i mycket hög grad är baserad på kolhydrater och socker kan ha betydelse.Det finns ett intressant samband mellan antalet hål i tänderna och Alzheimer så att Alzheimerpatienter tenderar att mycket fler plomber (7.8) jämfört med åldringar utan Alzheimer (2,7).  Det är självklart att antalet plomber, som tidigare var kvicksilverbaserade, i sig också kan ha betydelse genom kronisk kvicksilverförgiftning.

 

vitamin_c_glucose_similar_structure

Fig.  Vitamin C syntetiseras i de flesta djur från glukos d.v.s. socker. Människan, aporna, marsvinen och någon fladdermusart saknar denna förmåga och måste således få C-vitamin via mat. Notera likheten i kemisk struktur mellan socker och C-vitamin. Samma kanal genom cellmembranen transporterar både socker och C-vitamin.

Antag nu att den ökande användningen av socker inte i första hand ger hål i tänderna till följd av bakterieaktivitet utan att grundproblemet är att socker/kolhydrater blockerar införseln av C-vitamin i cellerna vilket leder till C-vitaminbrist lokalt trots att nivån C-vitamin i blodet är adekvat. Resultatet är att tandbenet inte förnyas korrekt eftersom det bildas alltför undermåligt kollagen. Kollagensyntesen kräver betydande mängder C-vitamin för att kollagenet skall polymerisera d.v.s. proteinfibrerna som kollagenet består av skall svetsas ihop, jämför härdarens effekt då Epoxy stelnar. C-vitaminet fungerar som härdare.

Vi kan i samhället se en kontinuerligt stigande frekvens av metaboliskt syndrom som på sikt leder till diabetes typ II. Man uppskattar att snart 50% av befolkningen i USA är prediabetisk. Då en person är pre-diabetisk betyder detta att kroppens normala insulinproduktion inte klarar av att sänka blodsockerhalten utan sockerhalten stiger så småningom … med resultatet att många celler utsätts för C-vitaminsvält trots att det i princip finns tillräckligt C-vitamin i kroppen. Det är sedan en helt annan sak att de rekommenderade miniminivåerna för dagligt C-vitaminintag är satta just på gränsen till skörbjugg. Är många av dagens ålderssjukdomar i verkligheten en långsamt framskridande kronisk ”skörbjugg” där skörbjuggens symptom kommer fram efter årtionden i stället för på några veckor som vid akut skörbjugg.

Resultatet av C-vitaminbristen som långsamt förvärras blir skador på tandköttet (peridontit) kombinerat med tandben av allt sämre kvalitet som tillåter bakterier att bosätta sig i tandbenet med hål som följd. Tandlossning betyder att kollagenet inte längre klarar av att limma fast tänderna.

Orsaken till att jag har skrivit den här artikeln är att jag reagerade på att jag efter att jag började äta adekvata doser C-vitamin d.v.s. 5-10 g per dag utspritt över dagen inte har fått hål i tänderna och således inte har behövt besöka tandläkaren. Tandköttet verkar också helt friskt. Det kan alltså vara intressant att fästa uppmärksamhet vid denna möjliga effekt av stora doser C-vitamin.

Det finns indikationer på att brist på C, D och B3-vitaminer kan ha stor inverkan på tandhälsan. D-vitamin är intressant eftersom dagens fokus på statiner som sänker kolesterolnivån också indirekt sänker D-vitaminnivån eftersom kolesterol behövs vid D-vitaminsyntesen!

Förutom ökat C-vitaminintag är det sannolikt skäl att begränsa mängden socker och kolhydrater d.v.s. en kost baserad på högt fettintag och låht kolhydratintag är alltså ett bra komplement till ökat C, B och D-vitaminintag.

Vitaminer och tandproblem:

http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v05n03.shtml

http://doctoryourself.com/toothbrush.html

https://www.healingteethnaturally.com/periodontal-disease-vitamin-c.html

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: