Att hacka GarageBand (del 3)

Landet är nedstängt till följd av Coronaepodemin. Vårt spelmanslag har inte spelat ihop på flera veckor … vi är naturligtvis laglydiga medborgare men det må vara tillåtet att som finnens säger ”purna” eller på svenska svära över situationen.

Jag har i tidigare artiklar skrivit om hur vi försöker hålla igång verksamheten trots att det inte går att samlas för att spela. Vi försöker spela in låtar på distans så att någon startar projektet genom att skapa ett bottenspår till vilket var och en hemma kan utarbeta ett eget spår som sedan kan mixas ihop med bottenspåret … bottenspåret kan naturligtvis falla bort under processen då det inte längre behövs.

Patrik Harald vår basist gjorde ett trevligt basspår med bakomliggande rytmtrack. Vi har i olika sammanhang improviserat kring motsvarande spår (ofta då gitarrackord). Här är mitt försök till improvisation på Patriks spår.
Arbetsgången var följande:
  • Jag försökte sjunga till spåret d.v.s. hitta vettig tonhöjd som inte skär sig med bakgrunden. Bluesskalan är relativt enkel vilket gör att det finns ganska få toner att välja mellan.
  • Började lägga till lite text … helt ur fantasin d.v.s. ”sjöng vad spottet förde i min mun”.
  • Tog fasta på någon textrad och skrev så småningom ner ett antal verser. Det är oftast lättare att utveckla en melodi om verserna har en fast form och textens rytm från vers till vers någorlunda passar ihop.
  • Började försöka sjunga texten till spåret med många förändringar på vägen. Gissar att det spår som finns på videon kanske är version 20, eller mer,  och det innehåller fortfarande många fel som kunde slipas bort och förbättras.
  • När sången fanns på plats gjorde jag detsamma på hardangerfiol men följde naturligtvis sången. GarageBand var här till god hjälp eftersom det gick att följa ljudspåret grafiskt vilket gjorde att jag kunde se hur mycket tid jag hade i luckorna mellan sångdelarna att lägga till fiolgnissel.
  • När ljudet någorlunda låg på plats så att man inte behöve skämmas allt för mycket körde jag ut resultatet som MP3 och använde gratisprogrammet OpenShot på PC (Linux) till att göra en video. Jag grävde igenom mitt bildarkiv och sökte möjligast mörka hotande bilder för att matcha musiken. Jag tog en serie bilder av hus ritade av arkitekten/vissångaren Bosse Österberg mitt på natten i fullmåne.  Bilden för nästsista versen med löv av guld är tagen vid samma tillfälle på natten i gul gatubelysning (natriumljus) som matchar bra mot det naturliga månskenet. Det videospår man ser är kanske version fem eller något åt det hållet.

Låten nedan (som fanns också i den föregående artikeln) har alltså skapats utan att personerna som har gjort låten över huvudtaget har träffats fysiskt. Det skulle naturligtvis ha varit trevligare att träffas för att jamma i grupp men eventuellt är Coronametoden mera produktiv då det blir kvar ett hörbart resultat.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: