Utsikt från mitt fönster, allt är inte illa här i världen!

Vintern är här igen, det går inte att förneka. Vinterns senaste köldrekord i Finland på -38 grader Celsius slogs idag på morgonen då demperaturen i Sodankylä sjönk till -39 grader klockan sex på morgonen. Här nere i söder är det varmare, termometern visade -5 på morgonen.

Då det blir kallt blir det också livligt utanför huset. Jag stod igår tillsammans med min hustru och tittade ut genom köksfönstret på ett moln av småfåglar  som flög skytteltrafik till fågelbordet. En lång stund satt en hackspätt och lät sig väl smaka. Hur det kan se ut dokumenterade jag senaste vinter med hjälp av fjärrstyrd kamera placerad några meter från fågelbrädet. Jag visar några bilder från den bildserien nedan.

IMGP5566

En översiktsbild över trädgården där fåglar och rådjur matas. Bilden är tagen på förmiddagen idag (9.12.2013). Fågelmataren hänger på samma plats som senaste år. Klicka på bilden så ser de den i bättre upplösning.

IMGP3972

Nästan trafikstockning vid fågelmataren.

Last_turn_going down_for landing

Landningsvarvmålet till höger närmar sig.

Last_waiting_round_turning

Landningsvarv.

Oops_approch_slightly_low

Oj jag kom in lite lågt…

Not_a_perfect_landing_I_did_it

Är man skicklig så fixar det sig ändå!

Rådjursbilderna längre ner är tagna genom vårt farstufönster idag den 9.12.2013. Lägg märket till den fantastiska skyddsfärgen rådjuren har!

IMGP5567

Det går ibland att dela på matskålen. Då stora bocken är på plats körs de övriga bort tills han har ätit sig mätt. Vi lurar bocken genom att sätta ut flera matskålar, då hinner inte bocken övervaka alla vilket betyder att alla kan äta.

IMGP5569

Ett ungt rådjur anländer genom skogen och kontrolleras innan det släpps fram till matplatsen.

IMGP5570

Lilla bocken bruse. Det här är antagligen sista vintern han får vara med flocken. Snart blir han bortkörd av den stora bocken.

IMGP5572

Samling vid matplatsen men det gäller att vara på sin vakt och kontrollera vad den där människan i fönstret håller på med.

IMGP5575

Lägg märke till den perfekta skyddsfärgen!

Om bilderna:

Dagens bilder är tagna genom vårt farstufönster vilket i viss mån sänker kvaliteten. Kameran är en systemkamera Pentax K10 med ett Takumar-F Zoomobjektiv 70 – 210 mm. De flesta bilderna har tagits med ungefär 200 mm brännvidd.

Etiketter: , ,

Ett svar to “Utsikt från mitt fönster, allt är inte illa här i världen!”

  1. Lena Jacobson Says:

    Underbara foton!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: