Vår tids korståg mot Kol dödar oskyldiga

Donna Laframboise kommenterar ett tal som Christiana Figueres (FN byrokrat) nyligen höll gällande IPCCs senaste rapport.

Ett beklagligt faktum är att alltför många människor tror att det inte finns några nackdelar med att kämpa mot global uppvärmning. Det finns alltför många, i sig helt vettiga personer, som absolut vägrar tänka kritiskt gällande klimatpolitiken. Tankegången är tydligen att även om den globala uppvärmningen inte skulle visa sig vara katastrofal så är åtgärderna ändå bra för miljön.

Problemet är dock att det ofta är precis tvärtom åtgärderna kan vara extremt dåliga för miljön. Då vi tittar under ytan på många gröna initiativ så hittar man ofta mordiska tankegångar, att en orörd natur är viktigare än mänskligt välbefinnande. Gröna aktivister vägrar att erkänna ett människor här och nu skadas av klimatpolitiken. Förblindade av sin självgodhet och säkra på att de arbetar för att rädda planeten så tittar de aktivt bort från problemen.

Hur många av dagens extremt fattiga som i utvecklingsländerna försöker hålla sig vid liv anser Figueres att man borde kasta tillbaka i medelhavet så att våra barns barnbarn eventuellt kan få uppleva en hypotetisk klimatstabilitet.

Hur mycket skulle man kunna göra i utvecklingsländerna för att utbilda kvinnor och befolkningen i allmänhet och bygga vägar och energi infrastruktur. Idag kastar världen bort ungefär en miljard euro per dag på klimatpolitiken. En miljard per dag motsvarar ungefär 7,6 miljoner ingenjörers årslöner … sannolikt mycket fler eftersom man får ulandsingenjörer som jobbar mycket billigare än västerlänningar.

Hur snabbt skulle man kunna bygga sidenvägen i form av höghastighetståg till kina?

Hur snabbt skulle man kunna bygga ut vägar, rörnät och elnät i Afrika?

Hur fungerar dagens brungröna klimatpolitiker?

Idag ger man inte lån till företag i Afrika som vill bygga kolkraftverk för att på såsätt producera energi billigt för samhället (kol finns då lokalt). I stället kräver man att extremt fattiga samhällen skall använda opålitliga och extremt dyra metoder för energiproduktion d.v.s. sol eller vind. Tänk dig att du startar småskalig tillverkning av en ”mojäng” och att du för att få lönsamhet i projektet behöver en eldriven svarv och några borrmaskiner. Hur fixar du tillverkningen då strömmen slumpmässigt kan brytas för flera timmar flera gånger i veckan? Problemet har behandlats här vad gäller undervisning i datateknik på den här bloggen.

Godfrey Gomwe upplevde elektriskt ljus för första gången då han studerade på universitet i Zimbabwe. Han är idag chef för ett kolbolag. Varje människa som bryr sig om mänsklig värdighet, försöker att minska fattigdomen, och tänker på barns och mödrars hälsa, säger han, kan inte agera mot kol.

Det är billig elenergi – mycket energi – som är bränsle för ekonomisk tillväxt som ger jobb. Det är billig energi som driver sanitetsinfrastrukturen som skyddar människor från kolera och dysenteri. Det är billig elektricitet som eliminerar de sjukdomar i andningsorganen och tidig död som är en följd av matlagning inomhus i många delar av världen (kokning över öppen eld inomhus).

Många utvecklingsländer har betydande kolreserver. De kommer att utnyttja dessa reserver för att skapa ett bättre liv för befolkningen – för att bespara befolkningen ett enormt lidand.

Gröna aktivisters krav på att bankerna skall sluta finansiera byggandet av kolkraftverk mer eller mindre garanterar att de kraftverk som byggs kommer att smutsa ner mycket mer än vad de skulle behöva göra. Med Gomwes ord:

Kolets betydelse kommer sannolikt att öka på många områden helt oberoende av om utvecklingsbanker är involverade eller inte. Risken är dock att om stöd inte fås från dessa institutioner så kommer billigare, mindre effektiva och mera nedsmutsande teknologier att användas eftersom det är vad man har råd till.

Hur har en hyper-privilegierad person som Figueres mage att, som hon gjorde i sitt tal, kräva att en tredjedel av världens nuvarande elproduktionskapacitet läggs i malpåse eftersom kol inte fyller hennes standard gällande en måne av ost.

Hur kan dagens gröna aktivister döma miljoner av världens mest utsatta människor till onödiga sjukdomar genom kravet på att kolkraftverk helt skall förbjudas?

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: