Vilket värde har den fattiga för Greenpeace?

Den här artikeln bygger delvis på en artikel av Dr. Patrick Moore en av Greenpeaces grundare som senare lämnade organisationen. Alla videoexempel på den här sidan är länkade till youtube.

Jag kommer ihåg en tid för kanske tjugo år sedan då jag såg positivt på endel Greenpeace aktioner. Min syn på Greenpeace har ändrats radikalt sedan dess. Idag ser jag på Greenpeace närmast som en i västvärlden accepterad terroristorganisation med förgreningar högt upp i det politiska etablissemanget.

En intressant aktion som rätt tydligt visar att Greenpeace tydligt totalt saknar moral är deras angrepp på en försöksodling av såkallat Gyllene ris d.v.s. en genmodifierad variant av ris utvecklad av oberoende forskare (alltså inte multinationella Monsanto etc.). Greenpeace har förändrats från att arbeta mot t.ex. globalt kärnvapenkrig till att se mänskligheten som en fiende. Om människan är jordens fiende så är det naturligtvis helt ok ur Greenpeaces synvinkel att förhindra att stora, extremt fattiga, människogruppers liv kunde förbättras.

Forskning visar att ungefär två miljoner barn dör varje år till följd av brist på vitamin A. De flesta av de här barnen lever i Asiens och Afrikas urbana slum och den enda mat de har tillgång till är i stort sett en kopp ris om dagen. Att äta endast ris är dock inte bra eftersom vanligt ris inte innehåller A-vitamin.

Forskarna Ingo Potrykus och Peter Beyer utnyttjade sitt genetiska kunnande till att skapa en ny typ av ris ”Gyllene ris” som innehåller beta caroten (samma ämne som i t.ex. morötter). Kroppen omvandlar beta caroten till A-vitamin.

Ända sedan projektet blev känt år 2000 har Greenpeace aktivt gått in för att motarbeta det. Eftersom Gyllene ris eliminerar en välkänd dödsorsak framför allt hos barn så är Greenpeaces aktioner mot det gyllene riset att jämföra med medvetet folkmord.

Greenpeace har fört en aktiv disinformationskampanj mot gyllene ris. Hur motiverar Greenpeace sitt motstånd mot gyllene ris? Man konstaterar att det kan dyka upp ”oförutsedda” problem som påverkar människans hälsa men de kan inte visa på ett enda konkret problem. Den enda skillnaden mellan vanligt ris och gyllene ris är att det senare innehåller beta caroten som eliminerar bristen på A-vitamin för stora befolkningsgrupper bland världens allra fattigaste.

Gällande miljörisker konstaterar Greenpeace att det finns risk för att det gyllene riset korsas med vanligt ris. Man kan dock inte peka på vilka dessa risker skulle vara då en hybrid skulle ge ett mera näringsrikt vanligt ris.

Greenpeace menar att gyllene ris inte löser problemet utan att barnen borde äta grönsaker och vitaminpiller! Vitaminpiller åt extremt fattiga barn? De här barnen lider av undernäring eftersom de är extremt fattiga, i slumområdena finns det inga platser att få fram grönsaker. Däremot kan gyllene ris jämföras med vanligt ris som innehåller ett vitaminpiller.

Forskarna har gjort djurförsök och försök på vuxna människor i USA som visar att det nya riset är ofarligt. Greenpeace påstår att det nya riset inte nödvändigtvis effektivt ger ett A-vitamintillskott åt barn. Greenpeace vet dock att man i kina har testat det Gyllene riset. Man gav 23 kinesiska barn gyllene ris och kontrollerade om de hade tagit upp beta carotenet. Resultatet, publicerat i American Journal of Clinical Nutrition, visade att det gyllene riset fungerar.

Den verkliga orsaken till att Greenpeace motarbetar det gyllene riset är att det är genetiskt modifierat och att Greenpeace inte kan föreställa sig att genetiskt modifierade grödor kan föra något positivt med sig. Greenpeace är alltså villiga att ställa sin nolltolerans mot genetiskt modifierade grödor framför ett kritiskt humanitärt behov även om detta betyder att man dömer miljoner barn till en plågsam och onödig död.

Är Greenpeaces agerande i ännu högre grad ett tecken på att 1930-talets rashygieniska tänkande lever och mår bra i nya kläder. Greenpeaces aktion verkar inte vara så mycket riktat mot genmodifierat ris som mot de fattigaste fattiga.

Då man ser på Greenpeaces och WWFs aktioner idag måste man hålla i minnet vad topparna inom den gröna rörelsen sedan 1970-talet har kläckt ur sig.

”Då vi sökte efter nya fiender för att förena oss kom vi upp med idén att nedsmutsning, hotet om global uppvärmning, brist på vatten, farsoter och liknande kunde vara lämpliga. Alla dessa hot är skapade av människan och de kan elimineras endast genom att förändra människan. Den verkliga fienden är människan själv. ”(Al Gore)

”Mänskligheten är som en cancer; vi är det största fördärv det finns på jorden”
(president of PETA and environmental activist Ingrid Newkirk).

”Bland miljöfolk som har druckit några öl så stöter man ofta på idéen att om bara någon katastrof kunde sopa bort hela den mänskliga rasen så skulle andra arter igen ha en chans.” Richard Conniff 1990.

”Om radikala miljömänniskor skulle uppfinna en sjukdom som skulle föra den mänskliga befolkningen tillbaka till en vettig nivå så skulle det antagligen vara något i stil med AIDS.” Miljöteoretikern Christopher Manes.

”Är inte planetens enda hopp att den industriella civilisationen kollapsar? Är det inte vår skyldighet att se till att detta sker?” (Maurice Strong, Earth Summit 91).

Då man betraktar ovanstående lilla urval citat av världens härskare så inser man att två miljoner barns död per år tydligen inte är ur miljörörelsens synvinkel är något problem … det är kanske ett önskat resultat. Sett ur ett mera humanistiskt/religiöst perspektiv skulle kanske en vettigare lösning vara att eliminera slummen genom att höja levnadsstandarden och skola den fattigaste delen av befolkningen. Att döda människor genom krig, farsoter och andra metoder har aldrig varit effektivt. Däremot vet vi idag att skolning och höjd levnadsstandard mycket snabbt och effektivt sänker nativiteten och dessutom eliminerar ett ofantligt lidande.

Personligen uppfattar jag att 1930-talets brunskjortor helt tydligt är på marsch och att maktens torn och tinnar i en obehaglig utsträckning bebos av elever till läromästarna i Tyskland och Sovjetunionen. Det är klart att bilderna man använder delvis är nya men tankegångarna är kusligt lika dem jag lyckligtvis slapp uppleva på 1930-talet.

Några länkar:

http://canadafreepress.com/index.php/article/58295
http://www.allowgoldenricenow.org/crimes-against-humanity
http://www.slate.com/blogs/future_tense/2013/08/26/golden_rice_attack_in_philippines_anti_gmo_activists_lie_about_protest_and.html

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: