Blåsning: Tipping points, plötsliga (katastrofala) förändringar

Nyheter Hbl inte vill att du skall känna till!

Vi har under många år matats med varningar att om vi inte genast gör något åt koldioxidutsläppen så kommer vi att nå en punkt (tipping point) där klimatsystemet plötsligt blir instabilt och går över i ett nytt kvasistationärt tillstånd. Man har talat om att inlandsisen plötsligt skulle glida ner i havet med en resulterande plötslig höjning av havsytan på flera meter, golfströmmen skulle plötsligt sluta strömma upp mot norden o.s.v.

Trots skrämselpropagandan vi har matats med tror inte heller IPCC på de här skrämselscenarierna.

Ingmar Nordlin har på Stockholmsinitiativet sammanfattat situationen så här:

En ”tippingpoint” i AGW-hänseende betyder att våra koldioxidutsläpp gör att någon faktor i systemet ändras abrupt och irreversibelt (tropiska skogar som försvinner, inlandsis som smälter bort, metanutsläpp i Arktis, monsunregn som upphör etc.) som i sin tur kanske innebär att den globala temperaturen plötsligt och obevekligen ökar i accelererad takt. Vid sidan av extremväderhändelser så är även detta ett kärt tema för våra storstadsmedia. Särskilt våra statliga etermedia, SvT och SR, har under flera år skrämt upp allmänheten med att vi närmar oss sådana tippingpoints. För detta ändamål inkallar man våra eviga domedagsprofeter och ”klimatexperter”: Rockström, Wijkman, Axelsson och Holmgren. Och deras ord väger ju tungt i den tillåtna offentliga debatten!

Då kanske det är lite pinsamt att läsa en sammanfattning (kap 12 s. 78 i AR5, se länk nedan) av vad IPCC egentligen säger i sin stora rapport. Det finns nämligen inte mycket vetenskap som stödjer tesen om alla dessa tippingpoints.

Du kan läsa den ursprungliga artikeln på svenska här: Tipping point nedtonade – ja, utraderade.

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: