Om stigande havsyta … var är alla de 49 999 997 övriga flyktingarna?

Nyheter Hbl inte vill att du skall känna till!

Det här är väldigt goda nyheter!

Den 27.11.2013 hade Hbl en kort notis undertecknad HBL-FNB-AFP-REUTERS-TT med följande innehåll:

Klimatflykting fick avslag

Nya Zeeland En man från Kiribati som sökte status som världens första klimatflykting har fått nej av en domstol i Auckland i Nya Zeeland. Mannen ansökte om asyl med motiveringen att det allt varmare klimatet höjer havsnivån och hotar hans hemstat och familj.

Om mannen inte överklagar beslutet till högre rättsinstans blir han och hans hustru och tre barn utvisade. Enligt domarn har liknande asylansökningar kommit från bland andra Tonga, Fijo och Bangladesh. Inte en enda har godkänts. HBL-FNB-AFP-REUTERS-TT

Trots att notisen är väldigt kort så innehåller den ett antal intressanta detaljer:

FN uppskattade år 2005 att det år 2010 skulle finnas 50 miljoner klimatflyktingar. Dessa flyktingar skulle fly en stigande havsyta, allt starkare orkaner och sönderslagen matproduktion. UNEP presenterade t.o.m en karta över hur det skulle se ut. År 2011 plockade man bort kartan och förklarade att den nog egentligen inte var UNEPs. Under de följande två åren lagrades samma förklaring på nytt och på nytt 26 gånger … vilket gjorde att de äldsta versionerna försvann från ”The Way back archive” som lagrar historik över internet sidor d.v.s. kartan försvann.

Man bör vara medveten om att nästan ingenting på nätet går att plocka bort. En så här intressant ”förutsägelse” går nog inte spårlöst förbi. Det finns alltid någon som är förutseenden och lagrar bilden på någon annan server. Lite googlande med söksträngen ”map climate refugees” fick utan problem bilden att återuppstå från de döda.

Man måste antagligen dra slutsatsen att den förutsedda klimatförändringen har varit väldigt långsam om vi idag skriver 2013 och Hbl rapporterar att den första klimatflyktingen har fått avslag på sin asylansökan.

Vad har hänt i de utpekade riskregionerna:

Nassau Bahamas, statistik visar att befolkningen under de senaste tio åren har ökat med 50 047 personer. Stora flyktingskaror lämnar nog inte öarna … snarare sker inflyttning.

Seychellerna hade 2002 en befolkning på 81755 personer. År 2010 hade befolkningen ökat till 88311. Samma kommentar som ovan …

På Solomonöarna har befolkningen stigit till över en halv miljon. Det är tio år sedan den föregående folkräkningen och befolkningen har ökat med 100 000 personer.

Vi kommer alla ihåg hur regeringen på Maldiverna i propagandasyfte höll ett möte under vattnet.

 

Vad har hänt med maldiverna sedan dess?

Då man nu läser om Maldiverna ser man inga hänvisningar till stigande havsyta. Planer finns för stora byggnadsverk planerade att användas årtionden in i framtiden. Ett intressant faktum är att atoller inte löper någon risk att sjunka i havet så länge de korallrev som finns runt öarna inte förstörs. Överdrivet fiskande, fiske med gift, fiske med språngämnen etc. är farliga både för korallreven och för öarna själva. Om produktionen av korallsand från reven upphör så sjunker öarna i havet. Däremot är en långsamt stigande havsyta inget problem eftersom öarna kontinuerligt förnyar sig och stiger ur havet i samma takt som havsytan.
Tidskriften Science Daily har en artikel på engelska om hur nya öar bildas bl.a. på Maldiverna.

Vad säger mätningar om havsytans nivå?

Mätningar vid mätstationer vid marken ger resultatet:

Bilden är tagen från Holgate 2007.

Den tyska meteorologen Klaus-Eckart Puls har analyserat hur havsytan stiger och han ger följande bild:

Observera att en accelererande stigande havsyta borde synas som en kurva som böjs uppåt. I stället ser vi att kurvan böjs nedåt och att stegringshastigheten tvärt emot vad nyhetsmedia för fram åtminstone för tillfället håller på att minska. Det förs kontinuerligt fram katastrofuppskattningar på en till två meter högre havsyta år 2100 men ovanstående mätningar ger en övre gräns på ca. 30 cm och om trenden håller i sig blir stegringen mindre. Med den här takten på stigande havsyta, som är helt normal sedan istiden, finns det inga risker för söderhavsöarna om man sköter flora och fauna i havet.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: