Dålig aptit vid virusinfection, varför?

Det verkar stå utom tvivel att D-vitamin är en kraftig modator av immunsystemet. Mätningar i samband med CoVid19 visar att personer intagna på sjukhus för CoVid19 tenderar att ha mycket låga nivåer av vitamin D. Man har experimenterat med att, efter mätning av D-vitaminhalten, ge patienter en stor dos D-vitamin för att snabbt höja D-vitaminhalten. Resultatet har blivit att kroppens överreaktion på viruset (”cytocin storm”) minskar vilket påverkar överlevnadschanserna.

Mätningar visar att befolkningen Spanien och Italien allmänt har låga D-vitaminnivåer, man undviker sol trots att förutsättningarna för produktion av D-vitamin i huden är perfekt. De låga D-vitaminivåerna korrelerar med med en större överdödlighet i CoVid19.

Det är också intressant att notera att D-vitaminnivån hos personer på äldreboenden tenderar att vara extremt låg till följd av att D-vitaminproduktionen i huden försämras med åldern och personerna samtidigt inte får den sol som behövs för att kroppen skall producera D-vitamiun.

Om vi tittar på människogrupper som har låga D-vitaminnivåer så ser man att metaboliskt syndrom verkar vara kopplat till låg D-vitaminnivå. Detta verkar rätt naturligt. Vitamin D är fettlösligt och en person med ett överskott av kroppsfett har möjlighet att lagra undan stora mängder dvitamin vilket kan hålla nivån låg trots att productionen i sig eventuellt är adekvat, vitaminet som är lagrat i kroppsfettet är inte tillgängligt. Situationen blir inte bättre av att många med metaboliskt syndrom (pre-diabetes) medicineras med statiner för att sänka kolesterolnivån … kroppen producerar D-vitamin ur kolesterol + UV-ljus i huden. Om kroppens produktion av kolesterol inte fungerar så kommer inte D-vitaminproduktionen heller att fungera.

Varför tappar många aptiten vid sjukdom?

Ovanstående inledning visar på att brist på aptit d.v.s. en av kroppen igångsatt fasta kan vara en naturlig mekanism för att snabbt höja D-vitaminnivån även om kroppen inte har tillgång till solljus t.ex. under vintertid på nordliga breddgrader.

En ordentlig fasta helt utan kolhydrater tvingar kroppen att övergå från förbränning av socker till att bränna lagrat fet d.v.s. kroppen går in i ketos. D-vitamin lagras i kroppsfettet varför ketos där kroppen börjar töma fettlagren bör frigöra D-vitamin d.v.s. exakt det som behövs vid an kraftig virusinfektion. Är denna mekanism orsaken till att många människor tappar aptiten då de råkar ut för en svår förkylning?

Nedan en rätt lång video om D-vitamin på engelska av Dr John Campbell som bl.a. diskuterar D-vitaminets funktion för immunsystemet.

Under vintertid brukar jag själv ta ungefär 100 ug D-vitamin per dag. Under sommartiden låter jag kroppen själv producera D-vitamin. Notera att D-vitamin i alltför stora mängder är giftigt. Man vet att D-vitaminbrist d.v.s. intag under ca. 10 ug/dag kan ge ”engelska sjukan” med skador på benstommen. Gissningsvis så är låg D-vitaminnivå en riskfaktor för osteoporos i äldre människor eventuellt kombinerat med låg C-vitaminnivå (låg D-vitamin leder till att calcium inte transporteras till benstommen, låg C-vitaminnivå leder till att benstommens bindemedel collagen inte produceras). Den övre gränsen för D-vitaminintag uppskattas ligga vid ca. 400 ug/dag. Ett intag på 400 ug/dag under ett antal veckor kan leda till förgiftningssymptom. Personligen uppfattar jag 100 ug, för en vuxen person,  som en någorlunda säker nivå som fortfarande ligger långt från riskgränsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: