Den stora gröna dödsmaskinen, VAB

Jag hittade en intressant artikel som berör samma fråga som jag har behandlat i Vilket värde har den fattige för Greenpeace. Artiken nedan behandlar samma grundläggande fråga men ur en något annan synvinkel. Du hittar orginalet på bloggen Pointman’s. Orginalet är på Engelska. Översättning av Lars Silén.

Den stora gröna dödsmaskinen: Vad är VAB?

Det här är den första i en serie artiklar som behandlar det lidande den politik som drivs av det jag kallar den gröna dödsmaskinen åstadkommer. Jag har aldrig sett kampen mot den perversion den gröna rörelsen har blivit som någon form av intellektuell brottningsmatch i blogosfären. Det är fråga om ett verkligt krig mot en elakartad antimänsklig rörelse som rent konkret dödar människor nu, i detta ögonblick, den här morgonen, den här kvällen och natten. Det är verkliga människor som dör en verklig död i utvecklingsländerna på grund av den gröna rörelsen, glöm aldrig det. Varje gång du står upp och kämpar mot eco-fascism så försvarar du försvarslösa människors liv.

VAB står för Vitamin A Brist. Det här är inget större problem i den utvecklade världen men det är ett stort problem i utvecklingsländerna. Brist på vitamin A åstadkommer flera direkta och indirekta medicinska problem men det allvarligaste är hur synen påverkas. VAB åstadkommer blindhet och i huvudsak i små barn. Varje år blir uppskattningsvis en halv miljon barn i utvecklingsländerna blinda till följd av brist på vitamin A.

Blindheten är irreversibel (vilket betyder att synen inte återkommer även om barnen senare får A vitamin) och hälften av de här barnen dör inom ett år efter att ha blivit blinda.

Problemet är i högre grad felaktig kost än undernäring. Det finns helt enkelt inte tillräckligt vitamin A i den mat som man odlar i stora delar av Asien och Afrika. Lösningen var att försöka använda genteknologi för att modifiera en gröda som är allmänt tillgänglig i utvecklingsländerna så att den skulle producera det behövliga A-vitaminet. Grödan man valde var ris och Ingo Potrykus och Peter Beyer inledda arbetet år 1992. Arbetet var inte bara häpnadsväckande vad gäller arbetsmängden utan dessutom tekniskt brilliant. Jag kan inte komma på någon som skulle vara mer värt ett Nobelpris än de här forskarna men de har inte fått det och kommer sannolikt aldrig att få det.

De lyckades! År 2000 hade de skapat en ny variant av ris genom att klippa in en gen från Påsklilja av alla källor. Det här gav det nya riset dess distinkta gyllene färg och är orsaken till dess namn ”Gyllene ris”. Gyllene ris innehåller något ingen annan rissort har; beta caroten (finns i t.ex morot) som är en vitaminprekursor d.v.s. kroppen kan använda beta caroten till att själv framställa vitamin A. Vidareutveckling av det Gyllene riset har ökat halten beta caroten med en faktor tjugo. En liten skål av det här riset varje dag ger allt det vitamin A en människa behöver.

Det här riset har testats mer än någon annan bioteknisk produkt utan att man har kunnat hitta några som helst negativa effekter på människor eller på miljön … ingenting och reset ger det behövliga vitamin A tillskottet.

Riset har varit färdigt för produktion och distribution i många år och det kommer sannolikt att ännu få vänta många år. Varför i den vanliga människans namn är det inte tillgängligt nu?

Orsaken är den gröna miljörörelsen. Den gröna rörelsen har systematiskt förhindrat utvecklingen av gyllene ris och förhindrat att riset tas i produktion. Metoderna har varit juridiska eller administrativa eller direkt illegala. Det stora problemet med den gröna rörelsen är att de har nolltolerans mot alla typer av bioteknologi även om man kunde rädda liv idag. Fanatiker kan inte ändra sitt tänkande.

Samtidigt, de har inga alternativa lösningar att erbjuda så ”business as usual” är vad som erbjuds. Den gröna rörelsens huliganer förstör testfält (samtidigt som man bjuder in media) och man bromsar gyllene ris via byrokratiska och legala metoder. Eftersom den gröna rörelsen har stort inflytande över hur utvecklingshjälp skall användas, används det här fränt för att muta länder, som visar tecken på att ta ibruk den nya grödan, att låta bli.

Om i något land i Europa eller någon stat i USA eller någonstans i den utvecklade världen, en halv miljon barn skulle bli blinda varje år till följd av vitaminbrist som enkelt kan åtgärdas, skulle problemet ha lösts för länge sedan och förbaskat snabbt. Problemet är att offren finns i utvecklingsländerna vilka är relativt osynliga och fritt kan sparkas om kring, som en fotboll, hur man vill. Alltför många människor tror att de vet vad som är bäst för dem vilket betyder att en modelivsstil i den utvecklade delen av världen dödar och gör barn blina i utvecklingsländerna.

Man har inte sett stora mängder människor med brist på vitamin A sedan Stalins gulagarkipelag och Hitlers koncentrationsläger. Många av offren (Stalins/Hitlers) led av nattblindhet som är första steget mot total blinhet. Jag har valt att skriva om en specifik aspekt på vad brist på vitamin A leder till runt om i världen men problemet är större. WHO uppskattar att brist på vitamin A påverkar en tredjedel av alla barn under fem år globalt och dödar 670 000 barn årligen. Mera information om brist på vitamin A hittar du genom att googla … det är otrevlig läsning.

Jag valde att inleda den här serien av artiklar om den gröna dödsmaskinen eftersom antalet offer är mycket mindre är i den gröna rörelsens andra brott mot mänskligheten. Man bör dock komma ihåg att offren i huvudsak är små barn. Då antalet offer uppgår till miljoner är de helt enkelt för många att direkt känna empati för. Joseph Goebbels sade flera gånger att sex personers död har en större inverkan än sex miljoners död. Kommande artiklar kommer beklagligtvis att behandla mord på miljoner.

Patrick More, en av grundarna till Greenpeace, som senare gick ur organisationen i protest mot den riktning den hade tagit, kallade de människor som förhindrar introduktionen av gyllene ris ”mördare”. Jag instämmer men jag vill ytterligare precisera, de är barnamördare. Om det finns ett helvete hoppas jag att de skall brinna i det!

Översättarens anmärkning:
Det gyllene riset var färdigutvecklat ca. år 2000. Om man antar att ytterligare fem år skulle ha behövts för att sprida utsäde och ta i bruk riset så kan vi anta att man hittills har obstruerat 8 år. Detta skulle då enligt WHO:s uppskattning betyda att 5,3 miljoner barn hittills har dött i onödan.

Varför ser man inte den här informationen på Hbls sidor?

©Pointman

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: