Paasto

Ensimmäinen versio tästä artikkelista oli ruotsiksi koskien (bahai) paastoa. Paasto yleisesti ihan riippumatta uskonnollisista kytkennöistä on hyvä ja terveellinen asia.

Alla oleva artikkeli pohjautuu tohtori Jason Fenin videoon sekä aikaisempaan artikkeliini aikaisempaan artikkeliini ruotsiksi.

Mikä on paaston päämäärä

Kun ihminen vuosituhansia sitten vaelsi ympäri maapalloa eikä ollut mahdollisuuksia varastoida ruokaa niin kehon eloon jäämisen kannalta rasva ja rasvan varastointi oli hyvin tärkeä asia. Luppukesästä oli tarjolla paljon sokeria  sisältäviä hedelmiä ja marjoja mutta myös muita hiilihydraattilähteitä. Seuraus suuresta hiilihydraattisyömisestä oli nopea lihominen joka oli tästä toivottu seuraus koska edessä oli mahdollisesti kuukausien odotus ennenkuin yksilö uudestaan eläisi yltäkylläisyydessä.

Keho signaloi, että rasvaa pitäisi tuottaa ja varastoida insuliinihormoonin avulla. Eli kun muinaisihminen  söi paljon sokeria sisältäviä hedelmiä hän joutui tilaan jossa verensokeri nousi ja keho hoiti asian nostamalla insuliinitaso josta seurasi hyvin tehokas energian varastointi rasvakudoksiin. Voidaan sanoa, että yksilö joutui tietynlaiseen diabeteksen esitilaan … joka luonto hoiti kuntoon talvella kun hiilihydraatteja luonnollisista syistä oli rajoitetusti ja keho joutui hyödyntämään omia rasvavarastoja.

Kun ihminen paastoaa, eli kun muinaisihmisen ruokavarasto oli tyhjä, keho ei reagoi tähän tilaan pienentämällä energiankulutusta esim. tekemällä ihminen väsyneeksi ja uneliaaksi vaan energiankulutus nousee ja aivojen toiminta terävöittyy. Syy tähän on luonnollinen, jos muinaisihminen pakollisen paaston seurauksena olisi muuttunut hitaaksi ja mieli tylsäksi niin hän ei olisi pystynyt hoitamaan tilanne esim. metsästämällä. Aineenvaihdunta paastossa kiihtyy ja mieli terävöittyy … tämä on se päämäärä mihin halutaan päästä!

Paasto ja ruoan vähentäminen

Ihmiset kuvittelevat helposti, että paasto yksinkertaisesti on harjoitus jossa syödään pakosta vähemmän. Tällainen paasto on hyvin tehoton eikä se tuota sitä mielihyvää mitä oikea onnistunut paasto tuottaa. Miksi en pääse tulokseen vain syömällä vähemmän?

Jos syön vähemmän mutta ruokavalion kautta estän sokeritason putoamista riittävästi ja tämän seurauksena estän energian saaminen omista rasvakudoksista niin keho tulkitsee paaston väärin eli keho huomaa, että insuliinia on niin paljon ettei kannata hakea rasvaa kudoksista mutta energiaa on kokonaisuudessa liian vähän. Liian vähän sisään tulevaa energiaa eikä energiaa saada rasvakudoksista … keho ratkaisee ristiriidan laskemalla aineenvaihdunta eli keho kompensoi käyttämällä vähemmän energiaa jolloin kehon lämpötila voi laskea hieman ja ihminen palelee ja voi huonosti. Ongelman ydin on, että jatkettiin sokerin ja hiilihydraattien syömistä ja estettiin pääsy kehon omiin rasvavarastoihin.

JasonFungInsulinCop

Oikea, terveellinen, paasto matkii esim. karhun taviunta. Karhu menee mittausten mukaan diabeteksen alkutilaan mutta kun hedelmiä ja marjoja ei enää ole helposti saatavilla karhu menee talviuneen jolloin hiilihydraatteja ei tule sisään lainkaan eli se menee pitkälle paastolle. Muutaman päivän jälkeen aineenvaihdunta on muuttunut hyödyntämään yksinomaan omia rasvavarastoja ja samalla keho korjaa vauriot jotka tulivat liiallisesta makean syömisestä ja keväällä karhu herää hyvässä kunnossa ja terävänä jotta se mahdollisimman nopeasti pystyisi metsästämään itselleen jotain syötävää.

Nykyimisen ongelma on, että syksy ja talvi ei lopeta rasvavarastojen täydentämistä. Syödään niin paljon sokeria ja nopeita hiilihydraatteja, että kehon ainoa tapa hoitaa tilanne on tuottaa valtavasti insuliinia. Kuten yllä totesin niin insuliinin yksi tehtävä on signaloida keholle, että on rasvan muodostusaika ja, että rasvaa ei saa hakea rasvakudoksista. Rasvan määrä jatkuvasti nousee koska keho korkean insuliinitason takia ei salli rasvavarastojen hyödyntämistä.

Hiilihydraatit ovat nopea väliaikainen energian varastointityökalu joka on verrattavissa jääkaappiin. Jääkaapista on helppoa hakea ruokaa aina silloin kun tarvitaan jotain syötävää. Kehon rasvavarasatot ovat verrattavissa kellarissa olevaan pakastimeen. Pakastimeen päästään rappujen ja lukossa olevan oven kautta … hankalaa. Insuliini on hormooni, avain, joka sallii tai estää pääsyn rasvavarastoihin.

Paaston vaiheet

Paaston alkuvaiheella kehon sokeritaso ja insuliinitaso ovat korkeat jolloin keho hyödyntää helposti saatavilla oleva sokeri (glukoosi). Sokeritaso lähtee laskemaan ja sokeritason lasku sinänsä viestittää aivoille, että on nälkää ja tarttis saada ruokaa … ihan riippumatta siitä, että vyötärön ympärillä on valtavat rasvavarannot.

JasonFung_burn_fat_from_Hall

Ensimmäisen vuorokauden aikana, kun ei syödä mitään, sokeri/insuliinitaso laskee niin paljon, että keho pystyy avaamaan pitkä-aikaisvarastot eli keho hakee rasvakudoksista ns. Ketooneja eli rasvaa sellaisessa muodossa, että sekä sydän, että aivot pystyvät hyödyntämään ketoonit energianlähteenä. Sokeria ei tarvita lainkaan. Sokeritaso saavutta suunnilleen yhdessä vuorokaudessa sellaisen tason, että keho ei enää saa nälän viestejä laskevasta sokeritasosta koska sokeritason lasku pysähtyy kehon asettamaan minimitasoon ja tarvittaessa keho tuottaa tarvitsemansa sokeri rasvasta. Seuraus siirtymisestä rasvanpolttoon on, että keho kuvittelee, että on aika mennä metsästämään ja älykkyydellä saalistamaan saaliseläimiä. Kehon aineenvaihdunta nousee(!!!) ja aivojen toimintä terävöittyy molemmat toivottoja seurauksia paastosta. Rasvaa palaa ja aivot toimivat maksimaalisen hyvin!

Mitä voi mennä pieleen? Suurin virhe on, että estetään keho pääsemästä toivottuun terveelliseen metsästysmoodiin. Helpoin tapa tuhoa paasto on aamulla aloittaa suurella määrällä hiilihydraatteja. Hiilihydraatit nostavat sokeri/insuliinitaso ja estävät rasvan polttoa. Siirtyminen kunnolliseen rasvanpolttoon kestää likimain vuorokauden syömättä ja pitempään jos syödään vuorokauden aikana. Seuraus sokeritason pumppaamisesta ylös/alas on hyvin voimakas nälän tunne.  Eli jos ensimmäisen päivän jälkeen syödään tukeva illallinen jossa on runsaasti hiilihydraatteja niin sokeri/insuliinitaso pomppivat takaisin estotilaan ja siirtyminen rasvanpolttotilaan on taas estetty vuorokaudeksi.

Jos seurataan bahai traditio jossa paastotaan auringon nousun ja laskun välisenä aikana niin ratkaisu on yksinkertainen. Vähennetään hiilihydraatit mielellään hyvin alhaiselle tasolle ja korvataan munalla, pähkinöillä, voilla, avocadolla ja rasvaisilla juustoilla.  Rasva sellaisenaan lähettää aivoille signaalin, että olen kylläinen ja tämä kompensoi nälkäsignaalin laskevasta sokeritasosta. Jatketaan samalla periaatteella illalla eli ei hiilihydraatteja mutta paljon rasvaa sisältäviä juustoja, pähkinöitä kermaa jne. sekä niin paljon vihanneksia maapinnan yläpuolelta mitä maistuu (hyvin vähän nopeita hiilihydraatteja). Eli ei mitään sokeria, leipää jne.

MetabolicChange4DaysFasting

Huomaa miten insuliinitaso laskee mutta se pysähtyy itsekseen ellei ihmisellä in diabetes tyyppiä I jossa keho ei lainkaan tuota insuliinia. Vastaavasti veren sokeritaso laskee mutta ei nollaan koska mm. veri tarvitsee sokeria ja ellei sokeria muuten ole saatavissa niin maksa tuottaa sokeria kehon omasta rasvasta, ei hätää! Huomaa miten rasvanpoltto tarvitsee mahdollisesti 2-3 päivää käynnistyäkseen.
MetabolicChangeFasting

Seuraus nopeasta siirtymisestä rasvanpolttomoodiin on, että näläntunne vähenee/häviää ja mieli tulee teräväksi. Huomaa miten kehon paino lähtee putoamaan mutta aineenvaihdunta kiihtyy ja samalla mieli terävöittyy. Ihmispeto on valmis ruoanhankintareissuun jossa aivojen täysi kapasiteetti on tarpeen yhdistettynä maksimaliseen fyysiseen toimintakykyyn.

Tohtori Jason Fonin video on katsomisen arvoinen (englanniksi).

 

 

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: