Vi lever i en vansinnig tid där förmynderiet frodas och hobbyisters arbete försvåras eller görs omöjligt. I många fall kan vansinnigheterna kringås genom att beställa över nätet från utlandet. Resultatet kan variera och det är alltid värt att testa den vara man har beställt eftersom det inte är självklart att man får det säljaren påstår att de säljer.
Lödtenn som innehåller bly
För en elektronikhobbyist är det idag i Finland omöjligt att köpa lödtenn som innehåller bly. Som känt är bly giftigt och bör i mån av möjlighet undvikas. Frågan är dock om det finns något vett alls i förbudet att sälja 60/40 lödtenn också till amatörer? Vilka är de mängder lödtenn och indirekt bly som kommer ut i naturen jämfört med andra källor såsom blybatterier, bly som redan finns i naturen efter årtionden av blytillsats i bensin (idag förbjudet). Min uppfattning är att jämfört med professionell användning av bly är amatöranvändningen en extremt liten droppe i havet.
Vad behöver jag lödtenn som innehåller bly till? Idag används blyfritt material vid tillverkning av elektronik (ROHS regler). Ett stort problem är att det är extremt mycket svårare att reparera elektronik som tillverkas med blyfritt lödtenn än då lödtennet innehåller bly. En delorsak är att smältpunkten för det blyade lödtennet (180 ⁰C ) är betydligt lägre än smältpunkten för blyfritt lödtenn (215-220⁰C). Högre temperatur leder till mycket större risk för skador på kretskortet vid reparationer. Notera att reparationer idag görs under mikroskop d.v.s. man kan inte sätta krafter på någon komponent kretskort eller annat utan skador.
Professionella reparatörer använder blyat lödtenn till att noggrannt tvätta bort allt blyfritt lödtenn innan man monterar en ny komponent med blyat lödtenn eftersom det blyade lödtennet visar sig vara mycket pålitligare att hantera än blyfritt.
Hur kan jag beställa lödtenn som innehåller bly
För att köpa blyat lödtenn måste jag ha en firma d.v.s. som amatör kan jag inte lagligt köpa det lödtenn jag behöver hemma i Finland. Jag gissar att orsaken är att våra idioter till politiker tolkar EU-bestämmelser striktare än övriga EU-länder eftersom jag tydligen kan köpa den kvalitet jag begöver från:
- Tyskland (EU-medlem)
- Storbrittannien (Fortfarande i princip EU-medlem, snart dock utanför EU)
- Amazon och diverse andra nätförsäljare
Problemet med att köpa över nätet är naturligtvis att jag inte i praktiken kan klaga om jag inte får det jag vill ha. Det finns alltid en liten risk att en försändelse stoppas i tullen men erfarenheten visar att risken är liten.
Eftersom legeringen tenn/bly smälter vid låg temperatur (180⁰C) så bör det vara enkelt att fixa till en press där jag kan tillverka mitt eget lödtenn. Om andan faller på kan det hända att jag demonstrerar hur detta kan gå till i en senare artikel.
https://www.militaryaerospace.com/home/article/16708161/leadfree-solder-a-train-wreck-in-the-making
https://electronics.stackexchange.com/questions/70735/should-i-use-lead-free-solder
Kemikalier som inte för spridas i EU
Det finns ett antal kemikalier som inte får spridas fritt inom EU. Jag accepterar till fullo att det finns ämnen som inte i dagens värld med utbredd terrorism inte bör spridas fritt. Jag tänker i detta saammanhang naturligtvis på olika typer av kemikalier som t.ex. kan användas som sprängämnen (t.ex. Ammoniumnitrat) eller som kan användas till att producera sprängämnen (t.ex. Kaliumnitrat).
Det finns dock en del ämnen som av tradition har använts länge i olika samhällen utan påvisbara skador som EU i sin ”vishet” har valt att förbjuda. Jag vet inte om orsaken i detta fall är korruption eller ren dumhet hos beslutsfattarna som tydligen inte klarar av att läsa teknisk text innantill.
Borsyra och Borax
Borsyra och Borax har båda använts bl.a. som ämnen mot röta (svamp) och mot insektangrepp. Ämnena påstås kunna påverka bl.a. ärftligheten, ge skelettförändringar i extremt höga doser o.s.v. Det är dock intressant att notera att EU:s egen dokumentation tyder på att farligheten är ungefär i nivå med NaCl som är en extremt mycket använd kemikalie som finns överallt … Koksalt! Om ett ämne med ungefär samma giftighet som koksalt förbjuds bör man nog fråga sig vem som beställde beslutet, vad kostade beslutet och vilken industri har intresse av att ämnet förbjuds?
Vad används t.ex. Borax till
Borax har tidigare i stor utstreckning använts i olika tvättmedel, mot t.ex. myror samt i olika fluxmedel t.ex. vid smide samt som tillsatsämne i glasyr vid krukmakeri.
Ovanstående tekniska användning kan alltså ge möjligheter att skaffa små mängder borax/borsyra. Meddela att du behöver ämnet t.ex. för krukmakeri eller smide.
Ett intressant användningsområde för bor, som jag har behandlat i andra artiklar, är behandling av sjukdomar som skolmedicinen uppfattar som obotliga. Norden verkar vara ett område med borbrist i marken vilket sannolikt leder till att befolkningen har mycket låga bornivåer vilket kan tänkas ge upphov till problem. Borbrist kan eventuellt ge lödproblem, bor är eventuellt en delorsak till Vikingasjukan (Depuytrens kontraktur) etc.
Borax är ett billigt ämne som förekommer i nauren i ren form. Platser där Borax bryts är bl.a. Turkiet och Indien. Eftersom ämnet är billigt finns det ingen större orsak att försöka förfalska ämnet. Jag har hittat säljare i Polen och Litauen på Ebay. Leveranserna har i allmänhet kommit fram utan problem. Endast en gång har jag råkat ut för att tullen har stoppat ett paket. Om en försändelse inte kommer igenom beställer man på nytt eventuellt av en annan leverantör.
https://spegling.blog/2016/01/11/c-vitamin-jod-och-bor-borde-jag-tro-pa-konspirationsteorier/
Kommentera